A generációváltás, a megjelenő új technológiák és a munkakörnyezetek változása jelentős hatást gyakorol az informatikusok jövőbeli karrierlehetőségeire – írja a computerword.

Aki elgondolkodott már azon, hogy miképpen fog változni az informatikusok szerepe az elkövetkező években, valószínűleg afféle jövőt képzelt el, amelyben egyre többen tevékenykednek olyan, nagy értéket teremtő területeken, mint a mesterséges intelligencia, az adattudomány és a felhő, valamint a továbbra is nagy jelentőséggel bíró kiberbiztonság. Paul Heltzel, a CIO.com munkatársa szakértőket kérdezett meg arról, milyen új pozíciók megjelenése várható, és az alkalmazkodás a folyamatosan változó körülményekhez milyen karriermódosításokat igényel az informatikusoktól.

Új biztonsági pozíciók

Az újabb és újabb fenyegetések új biztonsági pozíciók megjelenéséhez vezetnek, állítja Joy Beland, a Continuum kiberbiztonsági üzletfejlesztési igazgatója, aki szerint a védekezésben a technológiák mellett egyre nagyobb szerep jut a biztonságtudatos szervezeti kultúrának. A vállalati kultúrának igazodnia kell az adatvédelem és a kiberbiztonság új perspektíváihoz, ami új pozíció, a kiberbiztonsági kultúráért felelő vezető megjelenéséhez vezethet, vélekedik a szakember.

Beland szerint a kisebb vállalatoknál összevonják majd a CIO és a CISO pozíciót, hiszen az alkalmazott technológiák üzemeltetésekor egyre inkább biztosítani kell az adatok védelmét, és a szerényebb költségvetéssel rendelkező cégek nem engedhetnek majd meg maguknak két külön informatikai vezetőt.

Távmunkások előnyben

Várhatóan egyre nő a távmunkások és a szerződéses alkalmazottak száma, s ennek eredményeképpen nő az igény az olyan új eszközök és munkamódszerek iránt, amelyek lehetővé teszik a távmunkások és a külsősök számára a határidők pontosabb betartását.

Az amerikai munkavállalók közel fele már most is távolról dolgozik valamilyen konstrukcióban, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően az elkövetkező öt évben várhatóan további tömegek csatlakoznak hozzájuk, állítja Chris McGugan, az Avaya technikai megoldásokkal foglalkozó alelnöke. A szakember szerint nőni fog az igény az olyan IT-specialisták iránt, akik a távmunka hatékonyságának növelése érdekében új együttműködési megoldásokat vezetnek be. Michael Cantor, a Place Technologies informatikai vezetője pedig arra emlékeztet, hogy komoly nehézségeket okoz majd a nyugdíjba vonulók pótlása, hiszen csökken a munkaerő-kínálat, s ez végső soron vonzóbbá teszi az alternatív megoldásokat, köztük a távmunkát. Cantor ugyanakkor nem számít a karrierlehetőségek gyökeres átalakulására, szerinte csupán egyre elérhetőbbek lesznek az új munkamódszerek azok számára, akiket érdekelnek.

Demokratizálódó appfejlesztés

Steven Hall, az ISG elnöke olyan eszközök széles körű elterjedésére számít, amelyekkel az alkalmazottak appokat fejleszthetnek és nagy mennyiségű adatokat dolgozhatnak fel.

- Általánosságban véve az informatika deindusztrializációját és decentralizációját tapasztaljuk. A technológia elérhetővé vált bárki számára az SaaS-rendszereknek és a mikroszolgáltatásoknak köszönhetően, állítja a szakember, aki két új trendre hívja fel a figyelmet: a low-code fejlesztési platformok, valamint az adattudományt és adatvizualizációt elérhetővé tevő eszközök terjedésére. - Az IT-szakértelmek drámai ütemben változnak, de elég érdekes módon. A low-code vagy kód nélküli felhőalapú és SaaS-megoldások alaposan leegyszerűsítik a szoftverfejlesztést. A szervezetek egyre inkább előnyben részesítik a PaaS-megoldásokat is (ServiceNow, Force.Com), hogy korlátozott IT-támogatás mellett fejlesszenek gyorsan alkalmazásokat.

Az automatizáció hatása

Folyamatosan alakítja át a munkafolyamatokat az automatizáció, és az alapjául szolgáló technológiák működtetése rengeteg szakembert igényel. Az alkalmazottak beléptetése például olyan folyamat, amelyet még a kisebb vállalatoknál is egyre inkább automatizálnak, állítja Cathy Southwick,a Pure Storage informatikai vezetője. Aztán ott van egy sor, az informatikusok által végzett feladat az elektronikus levelek elosztási listáinak elkészítésétől kezdve az alkalmazáshasználati engedélyek kiadásáig. Ezek elsőre triviálisaknak tűnnek, de sok ilyen jellegű munka összességében alaposan leterhelheti az informatikusokat, ha manuálisan kell elvégezniük azokat.

Csökkenthetik a munkaterhelést a vállalati chatbotok is, amelyek lehetővé teszik az alkalmazottak számára új jelszó megadását vagy szoftverlicenc igénylését. Ezek használata mind a végfelhasználók, mind az informatikusok számára időmegtakarítást eredményez, így több idejük marad fontosabb feladatokra. Ráadásul számottevően javítja a hangulatot, ha a kérések pár perc alatt teljesülnek. Wendy Pfeiffer, a Nutanix informatikai vezetője szerint a cégnél működő gépi tanulási eszközök immár az ügyfélszolgálathoz beérkező kérések közel harmadát kezelik.

Komoly igény lesz a jövőben a dolgok internetéhez és a peremhálózati számítástechnikához értő szakemberekre. A Cisco előrejelzése szerint 2021-re az IoT-eszközök évente közel 850 zettabájtnyi adatot fognak generálni, több mint negyvenszer annyit, mint a világ adatközpontjai. Az IT-részlegeknek megfelelő szakemberekre, eszközökre és stratégiákra lesz szükségük ekkora mennyiségű adat rögzítéséhez és elemzéséhez.

Általános vélekedés, hogy az automatizáció csökkenti az emberek által végzett nehéz, fárasztó, ismétlődő tevékenységek mennyiségét, de azért vannak kockázatok is. A mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást egyre nagyobb mértékben használják a munkavállalók képességeinek támogatására és fokozására annak érdekében, hogy jobban összpontosíthassanak a magas szintű gondolkodást igénylő területekre, véli Chris Murphy, a ThoughtWorks Észak-Amerikáért felelő ügyvezető igazgatója. Ennek következménye azonban az, hogy az alkalmazotti bázis egyre nagyobb hányadát magas szinten képzett szakemberek teszik ki, ami növeli a munkavállalói egyenlőtlenséget. Ráadásul az eddig nem érintett, hagyományos fizikai tevékenységekbe is behatol az automatizáció. Mi több, a mesterséges intelligencia és a folyamatautomatizálás olyan technológiai pozíciókat is veszélyeztet, amelyekről korábban úgy gondolták, hogy biztos, hosszú távú informatikai karriert jelentenek.

Új munkamódszerek

Komoly versenyhátrányba kerülnek azok a vállalatok, amelyek nem ismerik fel, hogy az új típusú munkaerő merőben új együttműködési módokat igényel, állítja Neerja Sabharwal, a Xavient Information Systems felhő- és bigdata-technológiával foglalkozó vezetője.

- Már látjuk a feltörekvő generáció vállalati kultúrára gyakorolt hatását: a fiatalabb munkavállalók igyekeznek kifejezni véleményüket, hatást gyakorolni a döntésekre, hatékonyabban működnek együtt a vállalat többi részlegénél dolgozókkal. Karrierjük előmozdítása érdekében pedig szívesen vesznek részt testre szabott oktatási és fejlesztési projektekben. Amikor majd többségbe kerül ez a fiatalabb informatikusgeneráció, megváltoznak az informatikai tevékenységek.

- Amennyiben a munkaadók nem elégítik ki az új generáció igényeit, nem biztosítják számukra a legjobb munkakörnyezetet, technológiákat és lehetőségeket, a fiatalok villámgyorsan keresnek maguknak más munkahelyet, ami különösen nagy problémát jelenthet manapság, amikor amúgy is óriási hiány van megfelelően képzett informatikusokból, figyelmeztet Sabharwal. - A millenniumi generáció munkával kapcsolatos igényei és elvárásai fogják meghatározni, hogy milyenek lesznek a munkakörnyezetek és informatikus pozíciók az elkövetkező öt-tíz évben.

Forrás: computerword.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!