Novemberben elindultak az önértékelési csoportok munkái, a legtöbb igazgató már megkapta, mikor és hány tanárát fogják vizsgálni. A tanároknak ez csak egy újabb stresszhelyzet a novemberi portfóliókészítés mellett, amin az sem segít, hogy egy-egy szakértő – aki őket minősíti vagy felügyeli – sokszor a dupláját keresi annak, mint ők, úgy, hogy akár feleannyi idős és kevesebb a szakmai tapasztalata - írja az eduline.hu.

A Hívatlanul csoportban osztotta meg egy tanár, hogy az iskola igazgatója értesítést kapott az Oktatási Hivataltól, miszerint decemberben 4 tanárt is ellenőriznek majd a tanfelügyelők. Ahogy írja, arról már nem kaptak értesítést, hogy megnyílt az Oktatási Hivatal informatikai felülete, ahol online elérhetőek a kérdőívek, amik alapján majd értékelik a tanárokat.

Mint ahogy arról az Eduline beszámolt, a kormány új tervezete alapján az iskolákat külső- és belső ellenőrzéseknek kell alávetni, a tanárok kétévente egymást fogják értékelni. A külső ellenőrzés során tanfelügyelők érkeznek az intézményekbe, az önértékelésnél pedig az iskolának magának kell létrehozni egy csoportot, akik a kollégáik munkáját ellenőrzik. A szempontrendszerre kézikönyvet adott ki az Oktatási Hivatal, ebben az szerepel, hogy nézni kell egy tanár módszertani felkészültségét, azt, hogy mennyire támogatja a tanulást, fejleszti-e a tanulók személyiségét, valamint azt is, mennyire elkötelezett a szakmája iránt.

Az önértékelésbe beletartozik, hogy a szülők is véleményt mondhatnak a tanárokról, a tanárok egymásról. Egyedül a diákok nem kapnak kérdőívet.

A PÖCS – vagyis azóta már az ÖTM (önértékelést támogató munkacsoport) – működése sok feszültséget okozott a tanárokban, mint írták, nem akarják, hogy újra besúgórendszer jöjjön létre. Sokan tiltakoztak az ellen, hogy elfogadják a munkacsoportba való felvételüket, de sok helyen „erőszakkal" jelöltek ki embereket.

Egy újabb feszültségforrás a pedagógus-életpályamodell bevezetése miatti minősítő vizsga is, november 30-ig kell feltölteni a tanároknak a portfóliójukat, ha több fizetést szeretnének. Mint a Hívatlanulban többen is megemlítették, nem akarnak mindenáron részt venni ebben, mert bár mindenkinek jól jönne az a 20 ezer forint, a stressz nem éri meg. Többen felhívták a figyelmet arra, hogy gyakran olyanok értékelik a minősítési eljárásban részt vevő tanárokat, akik 10-15 évvel fiatalabbak, feleannyi a szakmai tudásuk. Ezért viszont a szaktanácsadók bruttó havi 450 ezer forintot keresnek, a minősítők pedig a minősítések számától függően kapnak plusz pénzt, de átlagosan 80 ezer forintos többlettel számolhatnak.

Forrás: eduline.hu