A munkaerőhiánynak köszönhető, hogy a hazai zöldség-gyümölcs ágazat elvesztette versenyképességét. Nincs olcsó munkáskéz, aki leszedje a termést – nyilatkozta a Magyar Hangnak Raskó György Harcsa Marietta növényorvos, szaktanácsadó Facebook-posztjára reagálva, amely szerint egy termelő arról panaszkodik, hogy 150 mázsa szilvája rohad el a földön.

 A mezőgazdasági vállalkozó arról beszélt, hogy a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban nem ritka a hasonló jelenség, mert nincs ember, aki leszedné a termést.

Azok a magyarok ugyanis, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek, már rég Nyugat-Európában, jellemzően Ausztriában, Németországban, Olaszországban dolgoznak. Akik itthon maradtak, és elérhetőek a vállalkozók számára, ők pedig nem alkalmasak az ilyen munkákra.

A vállalkozó kiemelte, a probléma általános, és javulás nem is nagyon várható. Példaként említette, hogy

a magyar fűszerpaprika ágazat is hanyatlóban van a munkaerőhiány miatt.

Tíz évvel ezelőtt még Romániából, Szerbiából érkezett munkaerő, akik ma viszont már nem hajlandók Magyarországon dolgozni.

Raskó György szerint

megoldás lehetne az olcsó, keleti munkaerő, jellemzően Ukrajnából, ők azonban nem, vagy csak nagyon kevesen jönnek a magyar mezőgazdaságba.

Ennek oka, hogy a magyarok alig-alig beszélnek más nyelveket, az ukránok pedig magyarul egyáltalán nem tudnak.

Személyes példaként említette, hogy saját gyümölcsösébe is igen nehezen tudott ukránokat verbuválni, hiszen csak úgy jönnek ide, ha sikerül egy-egy kárpátaljai magyart találni – ami nem egyszerű dolog –, aki beszéli mindkét nyelvet.

– Sajnos a magyar nyelv kilóg az európai nyelvi környezetből, így gyakorlatilag egyik szomszédos országból érkezőkkel sem nagyon tudjuk megértetni magunkat – hangsúlyozta Raskó György. – Így például az ukrán mezőgazdasági munkások sokkal szívesebben mennek Lengyelországba, ahol a nyelvi problémák nem jelentenek különösebb akadályt. Jelenleg 450 ezer ukrán dolgozik Lengyelországban, azaz kétszer annyian vannak ők, mint ahányan a teljes magyar mezőgazdaságban dolgoznak.

Forrás: Magyar Hang

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!