A Nemzetközi Bírói Egyesület jelentése szerint Magyarország közel jár az alkotmányos válsághoz – írja a Népszava.

Semmi közünk Soroshoz.

Az osztrák Kurier tudósítása szerint ezzel kezdte beszámolóját a magyar igazságszolgáltatás helyzetéről az az osztrák bíró, aki április végén a Nemzetközi Bírói Egyesület háromtagú tényfeltáró küldöttségének tagjaként járt Magyarországon. A magyar sajtó jelentős (mármint a kormánypárti) része azután úgy tálalta az utat, hogy a delegációt Soros György fizeti, és ezek idejönnek és beleavatkoznak a belügyekbe. A bécsi Igazságügyi Palotában ismertetett jelentés rámutat arra, hogy az Orbán-kormány részéről oly mértékű hatalomkoncentráció megy végbe, ami mind inkább kiüresíti a jogállamot.

Úgy hogy az ország közel jár az alkotmányos válsághoz. Az előadó, Gerhard Reissner, aki korábban a 90 ország bíráit tömörítő szervezet vezetője volt, leginkább az Országos Bírói Hivatal tevékenységét kifogásolta. A testület szakmai felügyeletét a Bírói Tanácsnak kellene ellátnia, de azt gyakorlatilag kikapcsolták, így Handó Tünde minden kontroll nélkül ténykedik – hangsúlyozta az osztrák szakember.

A magyar Bírói Egyesület vezetője, Oltai Judit Zsófia szóvá tette, hogy

a hatalom anyagi eszközökkel igyekszik a maga oldalára állítani a bírákat, így azonban veszélybe kerül az igazságszolgáltatás függetlensége.

(Egyébként az említett jelentésben nem lehetett feltüntetni sok magyar bíró nevét, noha azok nyilatkoztak, csak féltek a megtorlástól.) Az osztrák kancellár arra mutatott rá, hogy Ausztriában messze vannak a gyalázatos magyar állapotoktól, de azért nem árt ébernek lenni.

Forrás: Népszava

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!