A jelenlegi OKJ felnőttképzési rendszer lehetővé teszi a rugalmas és rövid időtartamú tanfolyamok szervezését, 2020-tól azonban már több év alatt – így nyilvánvalóan sokkal drágábban – lehet majd csak elvégezni a szakmai képzéseket – írja az Az Én Pénzem.

A Szakképzés 4.0 dokumentumban megfogalmazott és a kormány által elfogadott stratégia szerint a jelenleg az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) található összesen 766 államilag elismert szakmai képzést 200 alá csökkentenék 2020-tól – hívta fel a figyelmet erről kiadott közleménye szerint a tanfolyamkereső, felnőttképzés közvetítő oldal.

 Az OKJ rendszer szakképesítéseit a jövőben két részre osztanák. Az alapszakmák ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban másfél-három év alatt lennének megszerezhetőek. A másik csoportot azok a szakmai képesítések alkotnák, amelyek a fentieknél rövidebb idejűek, vagy specializációként ráépülnek valamelyik alapszakmára. Ezeket azonban csak felnőttképzésben lehet majd megszerezni, vizsgázni pedig független vizsgaközpontokban kellene.

 Még folyamatban van az új képzési jegyzék alapszakmáinak meghatározása, de őszre elkészülnek a szakképzés jogi kereteit kijelölő új rendeletek, a tél folyamán pedig kidolgozzák a képzések tartalmát és a vizsgakövetelményeket. Az eddigiekből arra lehet következtetni, hogy újfajta foglalkozások, munkakörök megjelenésére lehet majd számítani az OKJ változásával.

 A változások hatására – állítja Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu munkatársa –

a képzések ára nagy valószínűséggel drágul, hiszen jelentősen megnő a képzési idő.

Kevesebb képző közül lehet majd választani. A 2019. márciusi adatok szerint az országban 1581 felnőttképző található, ebbe a számba beletartoznak az állami és egyházi fenntartású iskolák és a szakképzési centrumok is. Utóbbiak jogosultsága továbbra is él majd, azonban a tervezet értelmében

a piaci alapon működő vállalkozások és nonprofit szervezetek határozatlan időre szóló engedélye megszűnhet.

Forrás: Az én Pénzem

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!