Vekerdy Tamás szerint a köznevelési törvénymódosítás olyan dolgokról beszél, amik elvileg még jók is lehetnének, csak nem a mai magyar valóságban – írja a HVG.

Egyedül a szülő joga megszabni, hogy milyen nevelést óhajt adni vagy adatni gyermekének - mondja Vekerdy Tamás pszichológus a Társaság a Szabadságjogokért legújabb videójában, amelyet a köznevelési törvény módosítása miatt forgattak.

A Parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint

  • eltörlik a magántanulói státuszt, minden ilyen engedélyt felülvizsgálnak, egy állami hivatal dönt a minősítésről, homályos szempontok szerint,
  • az alternatív iskolák csak 30 százalékban térhetnek el az állami kerettantervtől.

Ezt minden bizonnyal pénteken elfogadja az Országgyűlés. Vekerdy Tamás azt mondja,

a szülők menekítik a gyerekeiket a borzalmas és egyre borzalmasabbá és kibírhatatlanabbá váló iskolarendszerből,

szerinte a szülő olyan iskolát választ a gyerekének, amilyet akar, az iskolalapítás szabad, a tanítás szabad, csak gyűlöletre nem lehet nevelni. Egy jól működő iskolarendszerben nincs szükség magántanulóságra, mert az differenciál, ott nem is pusztulnak bele a gyerekek abba, hogy 6 éves korban iskolába kell menni, itthon viszont igen. Vekerdy azt mondja,

a köznevelési törvénymódosítás olyan dolgokról beszél, amik elvileg még jók is lehetnének, de a mai magyar szituációban ez nem jó.

Arról is beszélt,

egy egész élet nem elég ahhoz, hogy kiizzadjuk magunkból azt a rabszolgát, akivé az iskola tett bennünket.

A rabszolgává tétel nem a „rabszolgatörvénnyel”, hanem az iskolával és most már az óvodával kezdődik. A TASZ videójában szülők és magántanulók is megszólalnak, az egyik anyuka azt mondja, ha a gyereke nem lehet magántanuló, országot váltanak. Egy édesapa azt kifogásolta, az állam dönt a kérdésben a szülők helyett.

A TASZ korábban bejelentette, amennyiben a parlament elfogadja a tervezetet, eljárást indít annak megsemmisítéséért.

Forrás: HVG

Hozzászólok a Facebookon

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!