Sokak szerint a munkaerőhiány történelmi lehetőséget jelent a hátrányos helyzetű, alacsony iskolázottságú, évtizedek óta munkanélküliséggel küzdő embereknek, köztük a romáknak. A munkáltatók ugyanis kénytelenek olyan embereket is felvenni, akiket korábban interjúra se hívtak volna be. A számok ezt részben igazolják is, nemrég a G7 írt arról, hogy három év alatt majdnem felére csökkent a romák munkanélküliségi rátája, a foglalkoztatási rátájuk pedig mintegy 40 százalékkal nőtt – írja a 24.hu.

Az Abcúg cikke szerint valóban vannak jó példák is, például a Kiút program tud segíteni abban, hogy felkészüljenek az állásinterjúra, és sikeresen pályázzanak. Azonban tapasztalatuk szerint a cigányokat még mindig nem mindenhol veszik fel szívesen. A program egyik munkatársa, Gaal Ilona szerint előfordul hogy a toborzók durván megalázóan és eltárgyiasítóan bánnak ügyfeleikkel. Számára azt volt a legnehezebb látni, hogy ezen a megalázottak meg sem ütköztek, egy kicsit sem, ehhez szoktak, elfogadják.

Csobánkán például nyolcosztályos, és eladói képzést szerveztek, amit 25-en el is végeztek, és ebből most nyolcan dolgoznak is eladóként, boltban, kocsmában vagy strandbüfében. Ha a szezonális mezőgazdasági munka véget ér, valószínűleg még többen fognak elhelyezkedni.

A pénztárban nem veszi ki jól magát egy barna bőrű

Feltérképezték a környékbeli munkalehetőségeket. Bakó Boglárka ottani segítő egy helyi jogász kollégájával járta a kisboltokat, ahol majdnem mindig megkérdezték, cigányokat küldenének-e hozzájuk. A legtöbb helyen mégis nyitottak voltak, részben azért is, mert az állam bértámogatást ad az általa kiképzett emberek foglalkoztatásához.

Néhány helyen viszont nem tudták vállalni, hogy a hat óra munkaidő tényleg hat óra lesz.

Gyakori, hogy 12 órán át dolgoztatják az embereket, aztán adnak két nap szabadságot. Ezeknek az embereknek ez nem jó, hiszen gyereket nevelnek, és a nagyszülők is dolgoznak.

Nagyobb munkáltatókkal is próbálkoztak, de ott rossz lett volna az időbeosztás, egy drogériában pedig kerek-perec megmondták, hogy „nem veszi ki jól magát, ha barna bőrű ember van a pénztárban”. Egy másik nagyobb üzletben pedig a szakértelemre hivatkoztak, pedig csak árukat kellett volna pakolni.

Az egyik álláskereső, Horváth Viktória szerint munkaerőhiány ide vagy oda, a munkáltatók megválogatják, kiket vesznek fel, és ez nemcsak a romákat sújtja.

Forrás: 24.hu

Hozzászólok a Facebookon

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!