A jogvédő civil szervezet szerint ilyen súlyos és ennyi embert érintő összeomlás eddig még nem történt – írja a Népszava.

 „Azonnal nyilvánosságra kell hozni, hogy megoldott-e a Veszprém megyei kórházak diagnosztikai laborháttere, és ha nem, még ma megoldást kell találniuk az egészségügyi szerveknek. A jogszabályok értelmében ugyanis nem működhet kórház laboratóriumi diagnosztikai háttér nélkül” – olvasható a TASZ közleményében – „Sem a megyei kormányhivatal, sem a tisztifőorvos nem árulja el, mi a pontos helyzet, csak szivárgó hírekből tudható, hogy az egész megye kórházi laborháttér nélkül maradt. Ez mérföldkő a magyar egészségügyben:

ilyen súlyos és ennyi embert érintő összeomlás eddig még nem történt.

Orvost, egészségügyi dolgozót és beteget is keresünk, hogy legyenek ügyfeleink a jogsértés miatt indítandó eljárásban.” Mint azt már korábban megírtuk, július elsejétől már nem vizsgálja a kórházak baktériumtenyészeteit a Veszprém megyei kormányhivatal laborja. Ott ugyanis többen felmondtak, emiatt pedig nem maradt kapacitás a labornak a kórházakra. Később pedig azt is megírtuk, hogy egy forrásunk szerint Budapestre utaztatják a tenyészeteket.

A Veszprém megyei kórházak nem képesek a legalapvetőbb diagnosztikai vizsgálatok lebonyolítására sem, ami a biztonságos betegellátás alapvető feltétele

– emeli ki a TASZ.

Ezidáig senki nem árult el semmit arról, hogy a helyzetet ki és hogyan kezelte – vagyis úgy tűnik, nem tett érdemi lépéseket a krízis elkerülésére sem a Kormányhivatal, sem a tisztifőorvos hivatala –  olvasható a jogvédő civil szervezet honlapján. Hozzáteszik, hogy a törvény egyértelműen fogalmaz:

bármely olyan körülmény kialakulása, amely a gyógyintézet ellátási területéhez tartozó lakosság egészségügyi ellátását súlyosan és közvetlenül akadályozza, egészségügyi válsághelyzetnek minősül

A jogszabály azt is előírja, hogy minden kórház működésének alapvető feltétele, hogy rendelkezésre álljon laboratóriumi diagnosztika. Ha igaz, hogy pillanatnyilag Veszprém megyében egyetlen ilyen labor sincs, akkor a megyében egészségügyi válsághelyzet alakult ki. 

Így nem szabad egyetlen kórháznak sem működnie, vagyis az összes kórházi ellátásra szoruló beteget más megyébe kellene irányítani, amit nyilvánvalóan lehetetlen megoldani.

A laboratóriumi diagnosztika leállása ráadásul a kórházi fertőzések terjedésének is kedvez. Mivel az orvosok nem tudják pontosan beazonosítani, milyen fertőzéssel állnak szemben, széles spektrumú antibiotikummal próbálkozhatnak, aminek a hatása drasztikusan csökken a mind ellenállóbb baktériumokkal szemben.

Amennyiben valóban leállt a laboratóriumi diagnosztika, az súlyosan sérti a betegek és az orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók jogait is

– áll a TASZ közleményében.

Forrás: Népszava

Hozzászólok a Facebookon

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!