Az oktatási szakértők és oktatáspolitikusok évek óta figyelmeztetnek, hogy néhány év múlva összeroppanhat a magyar iskolarendszer. Nem véletlenül, hiszen a Nemzeti Pedagógus Kar számításai szerint a következő évben 15 ezren, az ezt követő öt-öt évben pedig 30-30 ezren mehetnek nyugdíjba, vagyis 15 év alatt a tanárok több mint 40 százaléka elhagyhatja a pályát – írja a 24.hu.

Ehhez képest Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára igyekezett megnyugtatni mindenkit Tordai Bence párbeszédes képviselőnek adott írásbeli válaszában, írja a Magyar Nemzet.

Rétvári szerint a következő években is biztosan kevesebb lesz a nyugdíjba vonulók száma, mint a pályakezdőké, illetve jelezte, hogy 2010 óta már közel 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályát választó fiatalok száma, 2018-ban összesen 9854 hallgatót vettek fel erre a területre.

Az államtitkár megemlítette, hogy a természettudományos tanári szakokon a hallgatók félévente 375 ezer forintos támogatást kapnak.

A DK-s Oláh Lajos az óvodai szakemberhiányról érdeklődött, neki ugyancsak Rétvári Bence azt írta, hogy a most zárult tanévben négyszázzal több óvodapedagógus kezdhette el a pályáját, mint ahányan nyugdíjba vonultak.

Rétvári Bence,
Rétvári Bence

Külön érdekes, hogy még a kormányközeli Magyar Nemzet is megemlíti cikkében, hogy

arra már egyik válaszában sem tért ki Rétvári Bence, hogy a pályakezdők mekkora százaléka hagyja el rövid időn belül a köznevelést, az igazi probléma ugyanis ezek szerint nem az, hogy nincs, aki tanár akarna lenni, hanem az, hogy ezek a fiatalok a munkába állás után nem sokkal végül mégis más területre vándorolnak át.

Forrás: 24.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!