Spontán sztrájk alakult ki kedden a székelyudvarhelyi közpénzügyi hivatalban. Az alkalmazottak azért szüntették be a munkát, mert az állam csak az adóhatóság központi intézményeiben és a pénzügyminisztériumban dolgozók bérét emelte meg – írja a szekelyhon.ro.

A pénzügyminisztériumi alkalmazottak és az adóhatóság központi struktúrájában dolgozók béremelése ellen tiltakozva kedden délelőtt – az ország több más közpénzügyi hivatalához hasonlóan – munkabeszüntetéssel járó spontán sztrájkba léptek a székelyudvarhelyi pénzügy alkalmazottai.

Az intézmény a szokásos munkaprogram szerint kinyitott, a tiltakozás délelőtt tíz óra körül alakult ki, és akkor be is zárt az intézmény – mondta el érdeklődésünkre Dimén Hunor Dénes, a székelyudvarhelyi közpénzügyi hivatal vezetője. Nem tudni, meddig nem lesz ügyfélfogadás az intézményben, ez attól függ, mikor jutnak megegyezésre a fővárosban a szakszervezet és a kormány képviselői – fűzte hozzá.

Elsősorban nem béremelésért tiltakoznak, hanem az ellen, hogy a kormány költségvetés-kiegészítés címén mintegy hatvan százalékkal megemelte a pénzügyminisztériumi alkalmazottak, az adóhatóság (ANAF) központjában, valamint a pénzügyi csalások elleni főigazgatóságnál dolgozók bérét, más adóhatósági alkalmazottakét viszont nem – közölte Tóth Károly, a közpénzügyi hivatalok alkalmazottait tömörítő szakszervezet udvarhelyi vezetője.

Mindig az van, hogy „a jobb helyeken" emelik a béreket, nekik viszont ki kell harcolniuk ezt maguknak – mondta panaszosan a szakszervezet képviselője, hozzáfűzve, lényegében a tiltakozás egyetlen oka az, hogy csak a fővárosban történt béremelés, miközben korábban egységes fizetésemelésről szóltak a tervek. Ő is megerősítette azt, hogy meghatározatlan ideig tart a spontán sztrájk, és a fővárosban megkezdett tárgyalások eredményétől függ, hogy mikor indul újra az ügyfélfogadás a pénzügy kirendeltségein.

Forrás: szekelyhon.ro