Fontos törvényi feltételt teljesítettek októberben a magánnyugdíjpénztárak: sikerült kiharcolni a fennmaradást, miután az áprilistól szeptemberig, illetve a májustól októberig tartó hat hónapos időszakok átlagában a tagdíjfizetők aránya minden pénztár esetében elérte a 70%-ot. Nem lehet azonban hátradőlni, ezután minden hónapban vizsgálni fogják, hogy teljesülnek-e a törvényi előírások. Jól járnak ugyanakkor azok, akik a pénztárban maradás mellett döntenek, idén eddig több pénztár is 8% körüli hozamot tudott felmutatni, és még nincs vége az évnek – írja a Portfolio.

Megvan az első siker a nyugdíjpénztáraknál


   A magánnyugdíjpénztárak Portfolio-nak küldött adatai szerint októberben is 70% felett volt a tagdíjat fizető tagok aránya a pénztáraknál. A nemfizető tagok száma az augusztus végi adatokhoz viszonyítva kissé visszaesett október végére, míg a TB-be visszalépő tagok száma mintegy 100 fővel nőtt a pénztáraknál.

A hathónapos átlagot nézve az áprilistól szeptemberig, illetve a májustól októberig tartó időszakban is teljesült a törvényi előírás szerinti 70%-os átlagos tagdíjfizetői arány, mellyel az első fontos lépést már megtették a pénztárak afelé, hogy folytathassák jövőbeni működésüket. A Budapest és Horizont pénztáraknál az októberi tagdíjfizetői arányok még feldolgozás alatt vannak, ezért a táblázatban szereplő arányok becsült adatok. Mivel azonban mindkét pénztár az éves tagdíj egyösszegű befizetését írja elő a tagoknak, ezért az októberi arányok is 80% felett lehetnek számításaink szerint.

A nemfizető tagok száma a pénztárak többségénél hónapról hónapra csökken, ezzel párhuzamosan pedig az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők száma is, de azért minden hónapban voltak olyan tagok, akik inkább a TB-rendszer mellett döntöttek. Január óta a legtöbb visszalépő a Horizontnál volt, igaz, ez a pénztár rendelkezik számosságában messze a legtöbb taggal. Augusztus vége óta a legtöbb visszalépő az ismert adatok szerint a Szövetség pénztártagjai között volt.

Nem lehet hátradőlni, de a tagok jól járhatnak


   Nem dőlhetnek hátra azonban a pénztárak azután sem, hogy az első fontos megpróbáltatást sikeresen teljesítették, ezután ugyanis minden hónapban vizsgálni fogják, hogy a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül eléri-e a taglétszám 70%-át. A tagoknak is érdemes tehát időben teljesíteni a befizetést, főként az MKB-nál, ahol a havi befizetést preferálják a tagoktól.

   Az évben eddig elért teljesítményt nézve nem panaszkodhatnak azok, akik inkább a magánnyugdíjpénztárakban maradtak. A négy pénztárnál elérhető portfóliók mindegyike szépen teljesített eddig, az október végéig nézett adatok szerint a legjobb hozamokat a növekedési portfóliók nyújtották, azokat pedig a kiegyensúlyozott portfóliók követték. A növekedési és kiegyensúlyozott portfóliók között is a legjobb teljesítményt idén eddig a Horizont pénztár érte el, a klasszikus portfóliók közül pedig az MKB pénztáré hozott a legtöbbet.

Forrás: Portfolio