Végső elkeseredésében drasztikus lépésre szánja el magát ma a kéményseprők egyik szakszervezete: felmondással fenyegetik meg a kormányt, miközben államosítást sürgetnek. A szakma nagyobb része elhatárolódik, és áfacsökkentést javasol – írja a delmagyar.hu.

Egyszerre 300 kéményseprő felmondását helyezi ma ügyvédi letétbe nyilvánosan Vámos Csaba a fővárosban. A Liga Szakszervezetekhez tartozó Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke azzal indokolta a drasztikus lépést, hogy a kormány lehetetlen helyzetbe hozta a szakmát, és nem áll velük szóba.

Csak történjen már valami!

   Végső elkeseredésükben, a létbizonytalanság miatt döntöttek így. Az érdekképviseleti vezető kérdésünkre nem árulta el, melyik cégektől, illetve településekről hagynák ott tagjaik, illetve pártolóik a munkahelyüket. Előbb azt mondta, bármilyen döntéssel beérik, csak döntsön végre a kormány, hiszen március óta várnak egy törvénytervezet elfogadására. Ez államosítaná a szolgáltatást, magyarán a kéményseprőket átvenné a katasztrófavédelem.

   Később Vámos Csaba azonban elismerte, a mostani rendszer – amelyben 800-900 kéményseprőt 47 vállalkozás foglalkoztat – kudarcot vallott, állami felügyelet alá kellene helyezni a lakosság érdekében. Nemcsak a rezsicsökkentés miatt nem működik jól, hanem mert a munkamorál is kívánnivalót hagy maga után.

   Az elnök hozzátette, a szolgáltatásnak semmi keresnivalója magánkézben. December 21-éig várnak, de ha minden harmadik munkavállaló felmond, az katasztrófahelyzetet teremthet. Van olyan megye, ahol mind a 20 kéményseprő fel fog állni, ha kell. Érdeklődésünkre – mi lesz a dolgozókkal, ha tényleg otthagyják a munkahelyüket, anyagilag segít-e a szakszervezet – azt mondta, legtöbbjüknek más szakmája van, boldogulnak. Ha nem változik a helyzet, akkor is elhagyják a szakmát ennyien, csak apránként.

Veszélybe kerülhet a biztonság

 Úgy tudjuk, a Csongrád megye 44 települését ellátó és 25 kéményseprőt foglalkoztató Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. dolgozói közül senki nem csatlakozott a KOSZ felhívásához. – Szerintünk a KOSZ elnökségének törekvése ellentmondásos. A nehézségeknek csak egy része anyagi természetű, jelentős problémát okoz a gyakori jogszabályváltozásokból adódó teljes kiszámíthatatlanság, tervezhetetlenség, létbizonytalanság. A megsokszorozódott adminisztrációs munka már csak hab a tortán – mondta a kezdeményezésről a szegedi magáncég társügyvezetője.

  Szenkovszky Szilvia megjegyezte, a KOSZ nyilvánvalóan a biztos állami munka reményében sürgeti az ismert törvénytervezet megszavazását. Csakhogy nem veszi figyelembe a tervezet azon passzusait, amelyek a kéményellenőrzések ritkítására vonatkoznak. Ebből az következne, hogy a mostani létszám fele kellene az állami kéménysepréshez. Úgy véli, az józan ésszel belátható, hogyan alakul a biztonság, ha az ellenőrzések száma feleződik.

   A szegedi kéményseprő cég ügyvezetője azt is elmondta: társaságuknál a szolgáltatás jelenleg stabil, teljes mértékben ellátott a területük.

150 ezer kéményt ellenőriznek

    Dolgozóik szerényen a szakmai minimálbér (havi bruttó 122 ezer forint – a szerk.) felett keresnek, ami különböző cafeteriajuttatásokkal egészül ki. Ennek fejében 100 ezer címen közel 150 ezer kéményt ellenőriznek. Ez megfeszített munkát követel, ennek ellenére kevés lakossági kifogás van munkájukkal kapcsolatban. Cégük a mostani feltételekkel a jövőben is teljes biztonságban el tudná látni a feladatát. Véleményük szerint áfacsökkentéssel lehetne elérni, hogy a lakosság biztonságának kockáztatása nélkül a legolcsóbb és legegyszerűbb legyen a szolgáltatás.

Forrás: delmagyar.hu