Magyarországon 2019 első negyedévében csúcsra futott a kereskedelemben a munkaerőhiány (a betöltetlen álláshelyek száma). De úgy tűnik, jó néhány uniós országban hasonló a helyzet, írta a Blokkk.com nyomán a 24.hu. Az EURES, az Európai Bizottság szakportálján tovább nőtt a bolti eladó állásokat kínáló hirdetések száma 2019 júniusában, az év elejéhez képest.

A jelenleg hirdetett 78 ezer bolti eladó állás 9 százalékkal több a januárinál.

A legtöbb eladót továbbra is Németországban keresik, 40 ezret, ugyanakkor ez a szám kilencezerrel kisebb az év elejinél, bár így is toronymagasan a legtöbb. A magyar álláskeresők számára a közelsége miatt vonzó Ausztriában is hiány van eladókból, a korábbiakhoz képest nem is kicsi, hiszen nőtt a boltos munkaerőt kereső hirdetések száma. Nagy a megugrás most Franciaországban is.

A kelet-európai térségből is keresnek eladókat szép számmal, például Csehországból, Romániából kétezer feletti számban, de a lengyel boltosok is ezt megközelítő szinten hirdetnek az uniós portálon. És mindez úgy, hogy az Egyesült Királyság boltosai ezen a fronton már nem mozgolódnak.

Ha valaki pénztárosnak menne szívesebben, az több mint kilenc ezer álláslehetőség közül válogathat, de keresnek még ezer benzinkutast, ezer-nyolcszáz házaló ügynököt, vagy éppen hétezer utcai és piaci árust.

Forrás: 24.hu

Hozzászólok a Facebookon

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!