A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. a fekete pólós demonstráció miatt a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezetet (Szaksz) ötmillió forint sérelmi díjra pereli: az érdekvédők erről a napokban értesültek. A cégnél  a sonline.hu-nak hétfőn nem kívántak nyilatkozni.

– Információm szerint pert indítanak a szakszervezet ellen, de a megkeresést még nem kaptuk meg – közölte Dobi István, a szakszervezet elnöke. Hozzátette: egy szakemberrel konzultálva arra a következtetésre jutottak, hogy a társaság valószínűleg jó hírnév megsértése miatt perelheti a szakszervezetet. Nem tart egy jogi eljárástól. Azt mondta: a szabad véleménynyilvánítás eszközét alkalmazták a demonstrációkor, a buszjáratok menetrend szerint közlekedtek. Legfeljebb annyi volt a különbség más napokhoz képest, hogy a járművezetők nem fehér ingben, hanem feketében ültek a volán mögé. Feltehetően egyesek nem tudták elviselni, hogy mégis megtartották a tiltakozó akciót. Arra kíváncsi, hogy a három másik társaság is beperli a szakszervezetet, ahol a fekete pólós akció megtartották. Egyelőre két cégnél kitérő választ kapott.

– Nyugodtan várom a pert – mondta. – A bíróság független, remélhetően kimondja, hogy az általunk képviselt véleménynyilvánítást a munkáltatónak tűrnie kell. Fontos volt, hogy kiálljunk a dolgozókért. Ha elbuknánk  a pert, akkor fizetünk, de fenyegető, ha egy szakszervezetnek bármilyen akció esetén arra kell gondolnia, hogy kiperli a vagyonából a munkáltató. Törvénytisztelők, jogkövetők vagyunk, s is azok maradunk.

   Megkerestük a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.-t. Arra voltunk kíváncsiak: valóban beperli a cég a szakszervezetet, s ha igen, miért? Széki Éva sajtóreferens közölte: a cég jelenleg nem kíván válaszolni a kérdéseinkre.

Forrás: sonline.hu