A kormány által benyújtott köznevelési törvény módosítás-tervezet megszüntetné a magántanulói státuszt. De van egy másik módja is az iskolán kívüli tanulásnak és azt nem is bolygatnák – írja a HVG.

 Korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk a magántanulói jogviszony megszüntetésével, mit írtuk, ez egyrészt a közoktatásból kimenekített, másrészről a közoktatásból kipenderített gyerekeket érintené. A jogszabályban még sok a homályos elem, nem tisztázott, hogy pontosan mit is jelent a magántanulóságot kiváltó „egyéni munkarend” intézménye, és azt sem tudni milyen hivatal, milyen érvek alapján rendelheti majd ezt el.

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) szerint , nem biztos, hogy a tervezetet túl súlyosnak, veszélyesnek kell értékelni. Már csak azért sem, mert nem a magántanulóság volt az egyetlen lehetőség a gyerekek iskolán kívüli tanulásának. A köznevelési törvényben ugyanis van és marad is egy olyan pont, ami úgy biztosítja az otthontanulás lehetőségét, hogy az az iskolának is sokkal jobban megéri, mint a magántanulóság.

Az igazgató a jogszabály szerint felmentheti a diákot az iskolai kötelező tanórai foglalkozásokon való részvétel alól, „ha a tanuló egyéni adottságai, sajátos nevelési igénye, továbbá sajátos helyzete ezt indokolttá teszi”.

(Egyébként ugyanebben a pontban rendelkezik a törvény arról is, hogy – bár a törvény máshol előírja minden gyereknek, hogy 16 óráig legyen iskolában – a szülő kérésére az igazgató ez alól felmentheti a gyerekeket.)

Az ESZME hangsúlyozza „a ma nem magántanuló, hanem tanórák látogatása alól a Köznevelési törvény 55. paragrafusa alapján felmentett tanulók helyzete nem változik, ezt továbbra is az iskolaigazgató engedélyezi majd, a módosító indítvány ezt a paragrafust nem érinti ugyanis”. 

Megjegyzik, a 2018/19-es tanévben a külföldön illetve otthon/tanulócsoportokban tanuló diákok nagy része ilyen státuszban volt, ezért nem látszanak a magántanulói statisztikákban. A jogszabálytervezet nem kötelezi az igazgatót, hogy a felmentetteket a továbbiakban egyéni tanrendűnek nevezze, míg az egyéni tanrendűeket kötelezően fel kell majd menteni az óralátogatás alól.

A szülői egyesülethez pedagógusok tucatjai kommenteltek arról, hogy a nem bejáró gyerekek nagy része náluk ma sem magántanuló,

mert azt most se lehet, hanem egyéni tanrendes.

„Megkérdeztünk számos olyan szülők, akiknek segítettünk a külföldre távozásban, és szinte mindannyian azt jelezték vissza, hogy az iskola minden erejével megpróbálta lebeszélni őket mind a külföldre költözés bejelentéséről, mind a magántanulói státusz kérelmezéséről, és rábeszélni őket erre a megoldásra, hogy az iskola megkapja a nem bejáró gyerek után is a normatívát és a tanári státuszokat.”

A magántanulóvá vált gyerek után ugyanis nem jár normatíva, hiába az iskolával marad jogviszonyban a diák.

Forrás: HVG

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!