Azok a fiatalok, akik önkéntes munkát végeztek az utóbbi években, bizonyos értelemben gazdagabbak, mint azok, akik ugyanazt az időt fizetett munkával töltötték – mondta Tóth Ildikó, a Budapest Bike Maffia díjnyertes, hajléktalanokat segítő projektjének ötletgazdája a Klubrádió műsorában.

Az Y-ban beszéltek arról, hogy Nyugat-Európában az önkénteskedés elterjedtebb, az iskolák is felajánlják, akár a harmadik világba is ki lehet menni, itthon viszont sokkal jobban kell keresni a lehetőségeket.

Tóth Ildikó elmondta: az iskola, ahol dolgozik, bizonyos szempontból kivétel, hiszen ő ott bemutatja a Budapest Bike Maffia tevékenységét. Ez a civil szervezet hajléktalanok segítésével foglalkozik (ételt visznek, ruhát, illetve bármit, amire szükségük lehet), együttműködik a szociális ellátórendszerben dolgozókkal, amit utóbbiak nagyon szívesen vesznek, mert az önkéntesek nagyban segítik a munkájukat és másfajta szemléletmódot tudnak bevinni. 

Szóba került, hogy az önkénteskedésért nyilván nem jár pénz, és ez sokaknak visszatartó erő. Tóth Ildikó szerint ugyanakkor akár pár hónapos önkéntes munka is rengeteg élettapasztalatod ad, hozzájárul a jellemfejlődéshez, rátermettebbek lesznek, akik ilyet végeznek, és „pénzen nem megvásárolható kompetenciák fejlődnek”.
Hozzátette, neki az a tapasztalata, hogy azok a fiatalok, akik önkéntes munkát végeztek az utóbbi években, bizonyos értelemben gazdagabbak, mint azok, akik ugyanazt az időt fizetett munkával töltötték.

Tóth Ildikó ötlete volt a Budapest Bike Maffia Intercultural Biking for Helping című projektje, amely először Magyarországon lett nagy siker, aztán európai szinten is mintaprojektnek választották, és az Európai Parlamentben, Brüsszelben is beszélhettek róla.

Budapest Bike,
A Budapest Bike Maffia hajléktalanokat segítő szervezet képviselői az Európai Parlamentben

Weisz Róbert szociális munkás azt mondta, azért jó, hogy önkéntesek segítik őket, mert az ő napi feladataikban sokszor túlsúlyba kerülnek a hivatalosabb teendők, ellenben az önkénteseknek nincsenek ilyen megkötéseik. Neki az a tapasztalata, hogy a hajléktalanszállóban, ahol dolgozik, az emberek kifejezetten szeretik, ha önkéntesek jönnek, nagyon könnyen megnyílnak nekik, még akkor is, ha például, mint az említett projektben, akár külföldiek mennek oda és nem beszélnek egy nyelvet.

Forrás: Klubrádió

Hozzászólok a Facebookon

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!