Fenyegetést jelentenek az akadémiai szabadságra és a kutatói autonómiára nézve a kormány javaslatai, amelyek a tudományos intézményrendszer átalakítására, köztük a kutatóhálózat Magyar Tudományos Akadémiáról (MTA) való leválasztását célozzák – mondta az MTA elnöke az akadémia székházában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. 

Lovász László az MTI összefoglalója szerint kiemelte: a magyar kormány eddig nem tudott érdemi választ adni arra, miért lesz jó, ha a kutatóintézetek nem az MTA égisze alatt dolgoznak tovább. Hozzátette, jól működő, magas színvonalú irányítás alatt volt eddig az akadémiai kutatóhálózat. Az elért eredményeket és a rendelkezésre álló forrásokat tekintve az MTA kutatóhálózata Európa legjobbjai közé tartozik.

 Az MTA elnöke kiemelte: a kormány által emlegetett alacsony innovációs teljesítmény nem fog attól javulni, ha az akadémia alapkutatást végző intézeteit kiveszik a köztestület felügyelete alól. A kutatóintézet leválasztása ellenben nagyon komoly jogi problémákkal fog járni.

A kormány június 4-én nyújtotta be a kutatás, fejlesztés és innovációs (KFI) rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatát. A javaslat értelmében az MTA kutatóintézetei az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) kerülnek, amelynek tizenhárom fős irányító testületébe hat főt az MTA, hat főt a kormány delegál. A tervezett módosítás emellett létrehozza a tizenegy tagú Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot. A kizárólag a miniszterelnöknek felelős testület véleményt alkot és javaslatot tesz a kormány KFI tevékenységével kapcsolatban.

MTA,

Lovász László arról is beszélt, az MTA álláspontja szerint rendkívül aggályos, hogy a javaslatban nincs biztosíték a kutatóintézetek alapfinanszírozására, és nincs törvényi biztosíték a kutatóhálózat képviseletére sem az ELKH-t vezető testületben. Emellett javaslat sérti az MTA tulajdongyakorlási jogait is. 

 Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megkérdőjelezhető tárgyalási módszerekhez, fenyegetőzéshez folyamodott az elmúlt egy évben a minisztérium és az MTA közötti egyeztetéseken és a nyilvánosságban

– tette hozzá. Lovász László ezért a parlamenti frakcióvezetőknek írt levélben kérte, hogy az országgyűlési képviselők fontolják meg a tervezet elfogadását.

Újságírói kérdésre Lovász László kitért arra is: úgy látja, hogy az Akadémia továbbra is fontos intézmény marad a magyar tudományos életben.

Az MTA elnökeként elsődleges céljának tekinti, hogy ne romoljanak a kutatók munkakörülményei az új rendszerben. Elmondta azt is, nagyon reméli, és mindent megfognak tenni azért, hogy a magyar tudósok ne hagyják el az országot a változások miatt.

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!