Nem tárgyalt a Magyar Tudományos Akadémia delegációja az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletével. Átadták a jegyzéküket a tárca illetékeseinek, majd igen rövid időn belül távoztak – írja a 168 óra.

 Ennek előzménye, hogy a Magyar Tudományos Akadémia hétfő délután kapta meg a törvénytervezetet a saját feldarabolásáról. Ez alapján Palkovics László miniszter terveinek megfelelően leválasztják a kutatóintézeteket az MTA-ról, a kutatóhálózat működésében és finanszírozásában pedig a kormány a jelenleginél lényegesen nagyobb befolyást szerezne.

Az MTA-n megdöbbentek a tervezeten. Egy akadémiai dolgozó úgy fogalmazott, hogy brutális meglepetés volt, főleg azok után, hogy az ITM és az MTA stratégiai delegációi már megállapodtak, döntéseiket a közgyűlés is nagy többséggel megszavazta. A másnapra tervezett egyeztetést az Akadémia vezetése le is mondta, ugyanis arra egy nap alatt nem tudott felkészülni.

Az MTA szerdán közleményben tudatta, hogy csütörtökön folytatják az egyeztetést. Ez azonban több forrásunk szerint is úgy történt, hogy

az MTA delegációját fogadta az ITM, majd az Akadémia képviselői átadták az MTA jegyzékét a törvénytervezettel kapcsolatban, és váratlanul távoztak a minisztériumból. Egy kutató szerint ez az ITM-et igen váratlanul érte.

Az MTA egyik dolgozója úgy véli, jól tették, hogy nem tárgyaltak.

MTA,

– Miért? Az lett volna jó, ha egy második szándéknyilatkozat összejön? Ezt kellett csinálni, mert erről az anyagról nincs mit egyeztetni. Az Akadémia álláspontja az, hogy ha belemegy a törvénytervezetbe, a végén azt lehet mondani, hogy egyetért a kérdésben a kormányzattal

– jegyezte meg portálunknak.

Március 8-án ugyanis Palkovics László és Lovász László szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben az MTA elnöke tudomásul vette a kormány szándékát, miszerint az MTA kutatóintézet-hálózatát az akadémia szervezetén kívül kívánja működtetni. Azt az elnök több alkalommal hangsúlyozta, hogy tudomásul vette, nem elfogadta a döntést.

A csütörtökön átadott jegyzékben Lovász Lászlóék felvetették a problémákat, és leszögezték, hogy vissza kell térni az eredeti stratégiai megállapodásokhoz. Ennek legfőbb pontja az, hogy a kutatóintézetek maradjanak az MTA-nál, a kutatóknak maradjon meg jelenlegi foglalkoztatási formájuk, az intézménynek pedig az állami alaptámogatása.

Egy másik akadémiai dolgozó elmondta, hogy folytatják az egyeztetést a minisztériummal, de most a tárca döntésére várnak.

– Olyan jelentős mértékben eltért a törvénytervezet attól, amiben megállapodtunk, és a közgyűlési határozatoktól, hogy nem láttuk értelmét annak, hogy ott a helyszínen részletekbe belemenjünk. Először a jegyzékben akartuk rögzíteni, hogy mik a legfőbb kifogásaink. Abban bízunk, hogy ezt mérlegelik, és utána tudunk egyeztetni alaposabban. Ez egy folyamat

– magyarázta az MTA döntését.

Az Akadémián most információink szerint teljes az összhang a vezetők és a dolgozók között abban, hogy mindenáron ragaszkodni kell a kutatóhálózathoz. Ezt az egységet erősíti az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa közleménye, a Lendület-csoportok vezetőinek közös állásfoglalása is. Korábban az intézményen belül attól tartottak, hogy a kutatóközpont főigazgatóit egyéni alkukkal sikerül megosztania a tárcának, de ez nem történt meg.

Arra jutottunk, hogy nekünk deklarálni kell, hogy nem kezdhetjük el fogalmazgatni és reszelgetni azt a törvényt, ami kivégez minket. Akkor megint megkapjuk, hogy ez közös megállapodás volt

– jegyezte meg az MTA munkatársa.

Elmondása szerint bíznak abban, hogy folytatódnak az egyeztetések. Továbbra is azt mondják, hogy maradjon náluk a kutatóhálózat, de az irányítási rendszert átalakítják a kormányzati céloknak megfelelően. Nem értik, hogy miért kell elvenni tőlük a kutatóhálózatot, és ez a törvénytervezetből sem derül ki, így nem tudnak miről vitatkozni szakmailag.

 Nagy hiba volt a részünkről a szándéknyilatkozat, mert még mindig arra hivatkoznak, ahogy Gulyás Gergely is. Pedig abból már többször visszaléptünk határozatokkal, de a kormány mégis azt tekinti igazodási pontnak

– magyarázta az MTA munkatársa.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón azt nyilatkozta a 168 Óra érdeklődésére, hogy az MTA tért el szándéknyilatkozattól abban, hogy nem szentesítette a benne foglaltakat. Szerinte, ha nincs elfogadott papír, akkor nem is kell tartaniuk magukat hozzá.

Eközben az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap délutánra Szabadságot a tudománynak! Szabadságot az Akadémiának! címmel szervez tüntetést a törvénytervezet ellen tiltakozva. Álláspontjuk szerint az előterjesztés rablás, a szellemi és anyagi erőforrások kisajátítása.

Forrás: 168 óra

Hozzászólok a Facebookon