Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara a honlapján. Ebben az elmúlt időszak egészségügyben kialakult helyzetét elemzik, és megjegyzik benne, hogy hiába tűnt mindvégig eredményesnek az állami vezetőkkel folytatott tárgyalássorozat, végül nem született megfelelő kormányzati döntés. Ez alapján a MOK azt állítja, hogy továbbra is hiányzik a kiszámíthatóság és a tervezhető jövőkép az ágazatban – írja az Index.

 A MOK kemény hangvételű közleményében kiemelik többek között, hogy tényeken alapuló költségvetést és pénzügyi fedezetet várnának el a kormánytól, és megjegyzik, hogy a társadalmi rangsor végére csúszott vissza a szakorvosi nettó órabér, amely hivatalosan 1800-2300 Ft között van, míg a szakdolgozói 750-1050 Ft között, miközben egy szakorvosi vizsgálat költsége 1485 Forintba kerül.

Kifogásolják, hogy továbbra sem kapnak érdemi bérrendezést, hanyatlik a szakorvosképzés, és a betegellátás minőségének folyamatos romlása is ennek köszönhető többek között. A problémák között említik még az alapellátás jogi és anyagi elhanyagoltságát, a közellátást végző fogorvosok szánalmasan alacsony fizetését, amely lassan népegészségügyi kockázatot fog jelenteni.

Kitérnek még a nyugdíjas munkatársak, ötezer nővér és orvos helyzetére, akiknek botrányos a munkaengedélyeztetése és a közteherviselési diszkriminációjuk jogorvoslatért kiált. És ami ennél is ijesztőbb, hogy a MOK azt állítja, hogy

A BIZTONSÁGOS BETEGELLÁTÁS MÁR AZ ÖNKÉNT VÁLLALT TÚLMUNKA MAXIMÁLIS KIAKNÁZÁSÁVAL, A MUNKAJOGI SZABÁLYOK RENDSZERES ÉS SOROZATOS MEGSÉRTÉSÉVEL SEM BIZTOSÍTHATÓ.
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke beszél az egészségügyi ágazatban megszületett bérmegállapodásról az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2016. június 9-én

A közlemény végén a Kamara felteszi a kérdést, hogy az egymást érő egészségügyi botrányok és a túlmunka egyre gyakoribb megtagadása mikor éri el azt a szintet, hogy a kormány hajlandó legyen érdemi lépéseket tenni.

A MOK szerint a magyar egészségügyi állapota kizárólag a döntéshozókon múlik.

Nemrég mi is írtunk arról, hogy folyamatosan nő a kórházak adóssága, miközben egyre tragikusabb helyzet okoz az országos nővérhiány.

Forrás: Index