Új történelmi mélypontra, 3,5%-ra (162 ezer fő) csökkent a munkanélküliségi ráta február és április között, miközben a foglalkoztatottak aránya 60,5%-on alakult - derült ki a KSH adataiból. Csökkent a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak száma, azonban a külföldön dolgozóké emelkedett – írja a Portfolio.

Február és április között 4 millió 492 ezren dolgoztak, ami 47 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakéban mért adat. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 69, a külföldi telephelyen dolgozóké 18 ezerrel lett több, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma 40 ezerrel csökkent éves alapon. 

Mindez tehát azt mutatja, hogy a közfoglalkoztatásból egyre többen vándorolnak át az elsődleges munkaerőpiacra, ugyanakkor a külföldi munkavállalás ismét nagyobb népszerűségnek örvend. A tavalyi évben láthattunk 100 ezer alatti adatokat az átmenetileg, rövid ideje külföldön dolgozók számában, azonban az év második felében újranőtt a számuk, mostanra pedig már 115 ezren vannak. 

Amíg a külföldön dolgozók száma emelkedett, addig a közfoglalkoztatottak már csak 118 ezren vannak. A munkaeráhiány jelentőse megkönnyíti az elhelyezkedésüket, miután a vállalatok csökkentették a felvételi kritériumokat. 

Külföldön dolgozók és közfoglalkoztatottak nélkül 4 millió 259 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon az időszakban, ebben az adatban pedig már csak nagyon lassú növekedést lehet látni.


Ha a közmunkásokat nem tekintjük foglalkoztatottnak, akkor a munkanélküliek és a közmunkások együttes rátája 6%-ot mutat, itt tartós a csökkentő trend, mert a közmunkások elsődleges munkaerőpiacra való átvándorlása tartós folyamatnak látszik. 

Forrás: Portfolio