Weber elárulta, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból, Frans Timmermans pedig arról beszélt, miért kellett ablak nélküli irodában találkoznia szakszervezeti vezetőkkel Budapesten – olvasható a HVG-ben.

Hosszú cikket közölt Frans Timmermans és Manfred Weber kampánykörútjáról a Financial Times, de az írás legérdekesebb részei nem a két politikus napirendjéről szólnak. Mind az európai szociáldemokraták, mind pedig az Európai Néppárt csúcsjelöltje meglepő részletekkel szolgált a magyarországi élményeiről.

Az FT újságírója – másokhoz hasonlóan – arra volt kíváncsi, Weber hogyan tartatná be a jogállamiságot a tagállamokban, ha ő lenne az Európai Bizottság elnöke. A bajor politikus azonban válasz helyett kiakad a kérdésen.

Mindenki csak a jogállamiságról kérdez. Nem Törökországról, nem a klímaváltozásról, nem a kereskedelemről

– panaszkodott egy kávé felett. Weber azt is nagy hibának tartja, hogy a szociáldemokraták pártkérdést csináltak a témából.

Ami még meglepőbb, hogy Weber arra a kérdésre is válaszolt, miért nem zárták ki a Fideszt, miért csak felfüggesztették a Néppártból. Szerinte azért választották ezt a módszert, hogy

elkerüljék az arcvesztést, és egyben tartsák az EPP különböző irányvonalait követő pártokat.

Frans Timmermans pedig varsói kampánykörútján árult el egy eddig ismeretlen részletet budapesti útjáról, ami számára nyilvánvalóvá tette, hogy Magyarországon komoly problémák vannak. A szociáldemokraták csúcsjelöltje szakszervezetek képviselőivel is találkozott februári útján, csakhogy nem várt akadályokba ütközött.

Az volt a kérésük, hogy senkinek se mondjuk el, hol lesz a találkozó, a helyiségnek ne legyen ablaka. Két meghívott pedig állítólag azért nem jött el, mert telefonhívást kaptak a kormánytól, amiben arra figyelmeztették őket, hogy ne találkozzanak velem

– mondta az újságírónak Timmermans.

Forrás: HVG