A pszichiátriai betegek otthonában, a fogyatékosok otthonába, a szenvedélybetegek otthonában, és a hajléktalanszállókon, éjjeli menedékhelyeken ellátottak száma csökkent is – írja a HVG.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy év alatt több mint négyezer emberrel lettek többen a szociális várólistán, azaz ennyivel nőtt azoknak a száma, akik valamilyen állami szociális intézménybe szeretnének bekerülni. 

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) tavaly decemberi adatai szerint ugyanis összesen 34 288-an várakoznak a szociális ellátás valamilyen formájára.
Ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból az derül ki, hogy egy év alatt, 2017-ről 2018-ra mindössze 153 fővel nőtt az időskorúak otthonában, vagy gondozóházakban ellátottak száma.

A KSH két napja tette közzé a 2018-as adatokat az ellátottak számáról, ebből az derül ki, hogy összességében nemhogy nőtt volna egy év alatt a szociális intézményekben ellátottak száma, de még több mint 500-zal csökkent is, ugyanis míg az idősotthonokban 153-mal több embert látnak el, addig a pszichiátriai betegek otthonában, a fogyatékosok otthonába, a szenvedélybetegek otthonában, és a hajléktalanszállókon, éjjeli menedékhelyeken ellátottak száma is csökkent. Összesen

2018-ban 89 895 embert láttak el szociális bentlakásos intézményekben.
Bár az ellátó intézmények egy jó része egyházi kézben van, sőt, egyre többet adnak át egyházaknak, a KSH által közzétett adatok az összes ellátottat mutatják, egyházi és állami intézményekben egyaránt.

nyugdíjas, idős,

Korábban az MSZP-s Korózs Lajos rákérdezett az Emminél, hogy hány férőhelyet hozott létre az állam az elmúlt években, Rétvári Bence válaszában pedig akkor azt írta, hogy a szülőkről való gondoskodás törvényben rögzített alapelv és erkölcsi elvárás is, a kormány pedig egyébként összesen 54 férőhelyet hozott létre az elmúlt években, 47-et fogyatékos személyek, 7-et pedig szenvedélybetegek részére.

Forrás: HVG