Nyilatkozatot adott ki a Győri Ítélőtábla 26 bírája, mert nem értenek egyet saját vezetőjükkel – írja a HVG.

Néhány nappal azután, hogy több bírósági vezető is nyilvánosan kiállt Handó Tünde mellett, kiderült, hogy például Győrben úgy adott ki közleményt a helyi bíróság vezetője, hogy az jó esetben is csak a saját véleménye lehetett, a többségé biztos nem. Ezt bizonyítja, hogy 26 bíró szerint „a nyilatkozat nem tükrözi a mi álláspontunkat (…)

a bírósági vezetői nyilatkozatok azt a látszatot keltik, hogy azok az adott bíróság bíráinak véleményét fejezi ki.”

Az Országos Bírói Tanács (OBT) két hete határozott arról, hogy indítványozza dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének elmozdítását az Országgyűlésnél. Az OBT kifogásolta például Handó Tünde szerintük törvénysértő kinevezési és kirendelési gyakorlatát is. A tanács határozatában az is olvasható:

Handó Tünde 2018 áprilisa óta megtagadta az együttműködést az őt felügyelő bírói testülettel, saját hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja.

Dr. Handó Tünde szembehelyezkedett az Alaptörvényben világosan megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvével. Amint azt az OBT korábban is egyértelművé tette: a törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára.

Handó Tünde,

A határozatra akkor szinte azonnal kontrázott az Országos Bírósági Hivatal. Az OBH már a legitimitását is megkérdőjelezte az Országos Bírói Tanácsnak, amelynek a Handó Tünde vezette szervezet szerint egyetlen célja volt: minél nagyobb zavart keltsenek a bíróságok körül.

Nem sokkal később aztán az OBH honlapján megjelent, hogy minden megyéből kiálltak Handó Tünde mellett – ezt cáfolták most a győri bírák.

Forrás: HVG