Az IT-szakemberek nem csupán a legkeresettebb munkavállalók, de Magyarországon és az egész világon is jóval nyitottabbak az átlagnál arra, hogy munkahelyet váltsanak vagy külföldön dolgozzanak, derül ki a Boston Consulting Group (BCG), egy nemzetközi HR hálózat, a The Network, és a Profession.hu közös kutatásából – olvasható az mmonline.hu-n.

A szerdán közzétett nemzetközi Decoding Digital Talent kutatás keretében a Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu Magyarországon 12,443 munkavállalót és köztük 673 IT szakembert kérdezett meg – utóbbiakat olyan szakterületekről, mint a programozás, a web- és mobilapplikáció fejlesztés, a mesterséges intelligencia vagy a robotika.

Jellemző a kiemelkedő mobilitás

A digitális szakemberek megtartása országosan és vállalati szinten is egyre nehezebb, hiszen könnyebben költöznek külföldre, kevés ideig dolgoznak egy helyen és gyorsan találnak új munkát. Magyarországon egy digitális szakember átlagosan 2 hét alatt talál új munkát mindössze négy jelentkezést követően” – mondta Kotsis Ádám, a BCG budapesti irodájának vezető szakértője. „Nagy a verseny, és a toborzás már régen nem elég. A vállalatoknak proaktívan képezniük kell munkavállalóikat, ha biztosítani szeretnék a stratégiailag fontos készségeket

– tette hozzá.

A felmérés szerint Magyarországon a digitális szakemberek 43 százaléka menne külföldre egy jobb munka reményében, jóval többen, mint az egyéb területeken dolgozók 35 százaléka. Ezzel azonban még mindig messze elmaradnak a nemzetközi átlagtól, hiszen globálisan az IT specialisták 67 százaléka dolgozna szívesen külföldön.

A magyar informatikusok olyan hagyományosan is népszerű kivándorlási célpontokat választanának, mint Ausztria, az Egyesült Államok, vagy Németország, ahol a startup központ Berlin és München is a magyarok által megnevezett top 5 város között van.

A nemzetközi kutatás szerint az IT szakemberek 80 százaléka egyetemi végzettségű, 68 százalékuk férfi – Magyarországon 75 százalékuk – és mindössze 9 százalékuk található meg a vállalatok felső vezetésében. Némileg talán meglepő módon, az IT szakemberek elsődlegesen nem startupoknál, hanem leginkább nagyvállalatoknál akarnak dolgozni.

A szakmai fejlődés kiemelkedően fontos az IT szakemberek számára

A vállalatok számára az IT szakemberek megszerzése és megtartása is testre szabott megközelítést igényel, hiszen más szempontok alapján választanak munkahelyet, mint mások, derül ki a kutatásból, amely a munkahellyel szembeni elvárásokat is vizsgálta.

Magyarországon a jó munkahelyi kapcsolatok és a munka-magánélet egyensúlya mellett a fizetés is kiemelten fontos az IT területen dolgozóknak. Esetükben a fizetés a második legfontosabb szempont, míg az összes munkavállaló esetében ez csak a negyedik helyen áll a fontossági sorrendben. Érdekes, hogy a globális színtéren a fizetés már nem elég a digitális világban a tehetségek megtartásához, ennél jóval fontosabbak a munkahelyi tanulási lehetőségek és a szakmai fejlődés.

Országosan és nagyvárosi, vagy regionális szinten is kritikus a digitális szakemberek megszerzése és megtartása. Stratégiai munkaerő-tervezéssel, beruházásokkal, korszerű oktatással és megfelelő márkaépítésével sokat lehet tenni azért, hogy egy ország, város, vagy régió hosszú távon biztosítsa gazdasági fejlődését.

A jó szakemberek számtalan ajánlat közül válogathatnak, így elvárhatják a fizetésekkel kapcsolatos transzparenciát is a hirdetésekben. A mérnök kategóriákban négyötödével több jelentkező érkezik azokra az állásajánlatokra, amelyekben feltüntették a várható keresetet is. A versenyképes bér önmagában azonban nem elég: az állásinterjún tízből kilenc jelölt említi meg a csapat és a munkakörnyezet fontosságát, és az IT szakemberek esetében a szakmai fejlődés lehetősége is jelentős szerepet kap

– mutat rá Tüzes Imre, a Profession.hu Üzletfejlesztési és termékmenedzsment vezetője.

A HR szerepe kritikus a digitális szakemberekért folytatott küzdelemben. A toborzás már gyakran nemcsak egy-egy országon belül zajlik, hanem egyre inkább a nemzetközi munkaerőpiacon. Ennek sikeréhez innovatív megoldásokra és sok adatra van szükség, olyanokra, mint például ez a kutatás is

– mondta Pierre Antebi, a The Network vezetője és a tanulmány társszerzője.

Forrás: mmonline.hu