Besokalltak a közszolgálati szakszervezetek, mert nem ül le velük tárgyalni a kormány – írja a Népszava.

 Ha az Orbán Viktornak ma elküldött ötödik levelükre sem kapnak érdemi választ az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságot (OKSZ) alkotó szakszervezetek, még az EP választás előtt bírósághoz fordulnak, hogy a jogászok mondják ki egy esetleges sztrájk jogszerűségét.

A sztrájkbizottság ügyvivői tisztét ellátó Földiák András lapunknak azt mondta, reméli, hogy a január végén megalakult testület dokumentumai meggyőzik majd a jogászokat arról, hogy az érdekvédők mindent megtettek a sztrájkköveteléseikről szóló tárgyalások érdekében, és úgy döntenek, jogszerűen szervezhetnek sztrájkot.

A tíz tagszervezetet tömörítő sztrájkbizottság először március 20-án kérte a miniszterelnököt, hogy jelölje ki a sztrájktárgyalásokra a kormány képviselőit, de ez azóta sem történt meg.

Az elmúlt két hónapban két államtitkár és egy helyettes államtitkár jelezte, hogy hajlandó lenne egyeztetni egyik vagy másik terület érdekvédőivel, de a sztrájkbizottság nem hagyta magát szétszabdalni, mert szerintük a közszféra egészét hátrányos helyzetbe hozó kormányzati döntéseken kell változtatni. A sztrájktörvény alapján abban az esetben, ha nem állapítható meg a kormány képviseletében tárgyaló szakterületi vezető személye, az egyeztetés a társadalmi párbeszédért felelős miniszter – jelen esetben Varga Mihály pénzügyminiszter feladata lenne.

Ezt a lehetőséget azonban egyetlen eddigi kormányzati válasz sem vetette fel. Az Orbánnak címzett és lapunk birtokába jutott utolsó levél szerint a pénzügyi helyettes államtitkárral le is ültek egy megbeszélésre, de gyorsan kiderült, hogy Marczinkó Zoltán

a sztrájkkövetelésben megfogalmazott témák egyikében sem tud nyilatkozni.

Az OKSZ ezek után egységes egyeztető eljárás lefolytatását kezdeményezte ma ötödször is, azt hangsúlyozva, hogy így együtt a tíz szakszervezet lefedi a közszféra egészét a pedagógusokon, a bölcsődei dolgozókon és a hírközlésben alkalmazottakon át, a kultúra, a tudomány és a szociális gondoskodás területén tevékenykedőkig. Legkésőbb jövő hétfőn tárgyalóasztalhoz akarnak ülni a kormány képviselőjével, de ha ez megint nem sikerül, marad a jogi út. 

Forrás: Népszava