Nem újdonság, hogy akárcsak a nagyvilágban, itthon is informatikushiány van. Nagyítóval keresik, lasszóval fogják, netán szuperérdekes munkával, hosszú távú tervekkel, a jónál is jobb fizetéssel próbálják megnyerni és megtartani az informatikai szakembereket a cégek?

A probléma körüljárásában Turcsikné Gáspár Georgina, a Lufthansa Systems Hungária Kft. HR-vezetője (TGG), Szatmári Júlia, a Nokia R&D vezetője (SzJ), valamint Pető Alexandra, az OTP Bank HR Business Partnere (PA) volt a computerworld.hu segítségére.

Turcsikné Gáspár Georgina: Egyetlen Magyarországon működő informatikai cég sem vonhatja ki magát a probléma alól, sőt világszinten gondot jelent az informatikushiány, többek között azért, mert

nem csak az informatikai profilú vállalatok bővülnek elképesztő tempóban. Ma már olyan cégek ‒ például bankok, pénzügyi szolgáltatók ‒ is keresnek szoftverfejlesztőket, tesztelőket, alkalmazás-üzemeltetőket, amelyeknél korábban egyáltalán nem, vagy csak elenyésző számban voltak ilyen típusú álláslehetőségek.

Mindezek mellett

különösen keresettek a szenior informatikusok, akik többéves szoftverfejlesztői tapasztalattal, illetve speciális szaktudással rendelkeznek.

A Lufthansa csoporthoz tartozó Lufthansa Systems Hungáriának jelenleg több mint 430 munkatársa van. Folyamatosan keresünk tapasztalt informatikai szakembereket, nyitott pozícióink száma meghaladja az ötvenet.

Szatmári Júlia: Az általános magyarországi helyzettel szemben mi szerencsések vagyunk. Mostanában mintegy száz nyitott IT-pozícióra keresünk munkatársat, és azt mondhatjuk, hogy egyenletesen érkeznek az önéletrajzok. Sikereinkhez valószínűleg hozzájárul, hogy elég erős a Nokia brand, és a finn gyökerekkel rendelkező kultúránk méltán népszerűvé tesz bennünket a munkavállalók között. Természetesen hallatjuk is a hangunkat, látványos toborzási kampányunkkal elsősorban Budapestre koncentrálunk, hiszen itt van a székházunk a Corvin negyedben.

Pető Alexandra: Az IT-toborzás az utóbbi években egyre nehezebb a szakemberhiány, a gyorsan változó technológiai elvárások, az egyre több piaci szereplő, valamint a növekvő keresletből fakadó bérfeszültségek miatt. A legnagyobb kihívás mindig a teljes csapatok felépítése, főleg, ha egy adott új kompetenciát nagy létszámban szeretnénk behozni. Az OTP Banknál egyrészt a toborzás átalakítása, hatékonyabbá tétele, valamint az izgalmas, kihívást jelentő fejlesztési feladatok jelentik azt a vonzerőt, amelynek eredményeként a mostani "ínséges" időkben is egy év alatt kétszáz munkatársat sikerült felvennünk az IT-szakterületre. Ez komoly eredmény.

Computerworld: Számít-e a felvételnél, a munka anyagi honorálásánál, hogy az illetőnek BSc, MSc vagy esetleg PhD diplomája van, illetve hogy hol - egyetemen vagy valamilyen kurzuson - tanult?

TGG: Nem a jelöltek végzettségére, hanem a szaktudásukra és a munkatapasztalatukra fektetjük a hangsúlyt.

Sem az általunk kínált munka jellege, sem a fizetések tekintetében nem jelent különbséget, hogy kollégáinknak milyen diplomája van, illetve hogy van-e informatikai diplomájuk.

A légiközlekedés informatikai szempontból is rendkívül komplex területnek számít, és az általunk fejlesztett, tesztelt és üzemeltetett szoftverek sok esetben a legbonyolultabbak közé tartoznak.

SzJ: Alapvetően felsőfokú végzettségű szoftverfejlesztőket keresünk.

Vannak azonban olyan pozícióink, amelyeknél nem elvárás a szakirányú diploma.

A legtehetségesebbek bemutatkozási és mentoring lehetőséget kapnak a kilenc Nobel-díjjal rendelkező Nokia Bell Labstől. Ők kifejezetten PhD-s kollégákat keresnek közös kutatási projektekre. Most veszünk fel először néhány hónapos informatikai kurzusokon végzett munkatársakat, ezért még nem tudunk beszámolni részletes tapasztalatokról. Náluk is elvárás a felsőfokú végzettség, de nem ragaszkodunk a szakirányú diplomához, inkább a műszaki érzék, az elkötelezettség és a jó értelemben vett kíváncsi hozzáállás, amit keresünk. Tehát elfogadjuk, hogy átképzés során szereztek olyan tudást, amelyre nálunk szükség van. Itt azonban kiemelten igaz, hogy csak a legjobbak legjobbjait tudjuk felvenni. A Nokián belül is tervezünk létrehozni egy néhány hónapos célirányos átképzést frissen végzetteknek.

PA: A diploma igen fontos, de nem egyedüli fokmérő a kiválasztáskor. Egy speciális ismereteket és gyakorlatot igénylő területnél előfordul, hogy a megszerzett végzettség fokozattól függetlenül nem elegendő. Mind a pozíció, mind az ehhez tartozó csomag az új kolléga végzettségét, kompetenciáit, tudását és természetesen a feladat jellegét kell, hogy tükrözze. Tekintettel arra, hogy a bankban sokszor olyan specifikus tudást keresünk, amely korábbi hasonló tapasztalattal szerezhető meg, arányaiban kevesebb junior kollégával dolgozunk. Azokban az esetekben azonban, amikor erre lehetőségünk van, nyitottak vagyunk pályakezdők felvételére, alkalmazására. Éppen

az jelenti egy szervezet erejét, ha a különböző szenioritású munkatársak egymást támogatva, közösen tudnak dolgozni.

CW: Van gyakornokprogramjuk?

TGG: A pályakezdőknek 2012 óta minden évben meghirdetjük IT Young Professional programunkat, melyre jelenleg is lehet jelentkezni, és amelynek célja, hogy a nemrég végzett vagy a tanulmányaikat hamarosan befejező fiatalok számára zökkenőmentessé tegyük az iskola és a munka világa közötti átmenetet. Minden évben tíz-húsz fiatalt veszünk fel, akik a nyár közepén induló program első napjától agilis szemléletű, a teljes szoftveréletciklus-menedzsmentet lefedő elméleti és gyakorlati oktatásban vesznek részt, és egy demóprojekten dolgoznak együtt. Az intenzív kéthónapos tréning után, szeptembertől már valódi csapatba kerülnek a fiatalok, és teljes értékű projekteken dolgoznak velünk.

SzJ: Egyre jobban figyelünk a gyakornokainkra, akiket hosszabb távon szeretnénk a Nokiánál tartani. Most olyan gyakornoki program bevezetésénél tartunk, amelynél minden korábbi, ilyen irányú tevékenységünket egy komolyabb keretrendszerbe foglaljuk. A nálunk dolgozó egyetemisták igényeit felmérve azt láttuk, hogy számukra a következő dolgok jelentik a legnagyobb értéket: az erős Nokia brand, a kihívást jelentő feladatok, a jó közösség, a karrierlehetőségek, az iránymutatások a munkában, a megfelelő juttatások. Az új programmal ezekre fókuszálunk.

PA: Van ilyen programunk, nagyon fontosnak tartjuk a fiatal tehetségek korai elköteleződését, így az IT-területen is évente nagyszámú gyakornokkal folytatunk együttműködést. Mivel a bankban az IT minden területét igyekszünk lefedni, így a fejlesztéstől a projektmenedzsmenten át a tesztelésig és IT-üzemeltetésig tudunk lehetőséget adni a jövő szakembereinek.

CW: Köztudomású, hogy elég kevés lány választja az informatikus szakmát. Szívesen vennének fel több nőt?

TGG: Természetesen igen, többek között ezért is támogatjuk hosszú évek óta a Skoolt. Ez a non-profit szervezet az informatikai pályát akarja vonzóvá tenni a 8-18 éves lányok körében ingyenes programjaival és képzéseivel. Ezzel együtt cégünknél rendkívül jónak mondható a női informatikusok aránya, kollégáink negyede nő, ami több, mint az informatikai szektorban általában. Különösen sok kolléganőnk dolgozik tesztelőként, tanácsadóként, illetve alkalmazás-üzemeltetőként, és a UX (User Experience), valamint UI (User Interface) területek is kimondottan vonzónak számítanak a női munkavállalók körében.

SzJ: Szívesen veszünk fel női kollégákat, és reméljük, hogy egyre többen választanak bennünket. Hiszünk abban, hogy

vegyes csapatokban jobban zajlik a munka.

És hogy mindezt mi magunk is ösztönözzük, megszervezzük a Lányok Napját, ahol idén 54 lányt szeretnénk arra biztatni, hogy STEM területen dolgozzon a jövőben. Emellett működtetünk egy úgynevezett Woman Mentoring Programot, amellyel a női kollégák karrierjét támogatjuk kifejezetten azzal a céllal, hogy bátrabban pályázzanak, és vállaljanak közép- és felsővezetői pozíciókat a cégben.

PA: Az adott feladatra legalkalmasabb pályázót keressük minden esetben, az esélyegyenlőség nem kérdés az OTP Banknál, informatikus nők és férfiak számára egyaránt vonzó karrierlehetőséget kínálunk. Több kolléganőnk dolgozik informatikai területen, vezető beosztású is van közöttük. Az arányok javítására törekszünk.

CW: Mekkora a fluktuáció az informatikusok körében? Milyen lépéseket tesznek dolgozóik megtartása érdekében?

TGG: Nálunk jóval kisebb a fluktuáció, mint az informatikai szektorban általában. Munkatársaink közel ötöde legalább tíz éve nálunk dolgozik. Nagyon sok a több év után visszatérő kolléga, és belső ajánlási programunk is népszerű. Sokunk szerelmese a repülésnek, alig van olyan szeglete a világnak, ahol ne járt volna valamelyikünk, és ezt a Lufthansa csoport által kínált juttatásokkal segítjük. Rengeteg külső és belső képzést, a tudásmegosztást elősegítő fórumot, valamint szakmai tréninget szervezünk, és cafeteria-keretünk is kimagasló összegű. Sportegyesületünkben szinte bármilyen sportot űzhetnek munkatársaink.

SzJ: 

A fluktuáció a mai generációkhoz kapcsolódó természetes mozgás. Nem gondolunk úgy rá, mintha ez rossz lenne.

Egyébként is van természetes mozgás a Nokián belül is, köszönhetően annak, hogy támogatjuk a kollégák belső karrierútját.

PA: Igyekszünk olyan körülményeket teremteni, amelyekkel képesek vagyunk megtartani munkatársainkat. Számos lehetőség nyílik az informatikai szaktudás bővítésére házon belül is, de a szakmai fejlődést továbbképzésekkel is segítjük. Nem elhanyagolható részlet, hogy már tudunk olyan jövedelmet adni, amely felveszi a versenyt az informatikai cégek által kínált juttatásokkal. De ami a fiatal generációknak talán még ennél is fontosabb: nemcsak rutinmunkát kínálunk, hanem olyan izgalmas feladatokat, új technológiákat, amelyekben mindenki megtalálhatja a szakmai kihívást.

Forrás: computerworld.hu