A kereskedelmet nemzetközi szinten összefogó UNI Global szakszervezet vezetője maga keresi meg a Metro anyavállalatának vezetőjét a magyar helyzettel kapcsolatban – erről a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke számolt be az atv.hu-nak. A felek között patthelyzet alakult ki, a KASZ éppen ezért remél segítséget az UNI Global nemzetközi szakszervezet mellett a kereskedelmet Németországban összefogó szakszervezettől, a ver.di-től is.

Továbbra is akadoznak a tárgyalások a Metro vezetése és a munkavállalókat képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között.

A múlt héten ugyan jött egy ajánlat, de Karsai Zoltán szerint abban ismételten nem szerepeltek olyan adatok, amelyek előrébb vitték volna a most már hónapok óta húzódó huzavonát a két fél között.

Nemzetközi nyomásgyakorlásban bíznak

Éppen ezért a KASZ nemzetközi szinten is bevetette magát, azt remélve, hogy ezzel talán sikerül nyomást helyezni a német cégre.

Karsai elmondta: múlt hét hétfőn már Brüsszelben tárgyalt egy képviselőjük a kereskedelmet és szolgáltatásokat nemzetközi szinten összefogó UNI szakszervezeti szövetség egyik ülésén, ahol az UNI Global elnöke megígérte, hogy személyesen is közbenjár az ügyben. Ezt követően – ugyancsak a múlt héten – egyik képviselőjük a kereskedelmi és szolgáltató-ipari munkavállalókat Németországban összekötő ver.di német szakszervezeti szövetség képviselőjével is találkozott. Karsai röviden azt is felvázolta: a KASZ, mint szakszervezet az UNI-hoz tartozik, mint ahogyan a ver.di is, akiket pedig az UNI-n keresztül keresték meg, hiszen ők a célországban vannak, ahol a Metro anyavállalata is működik.

A külföldi nyomásgyakorlás mellett eközben az itthoni vonalat is próbálják tovább vinni.

Mint ismert, két figyelmeztető sztrájk volt eddig, a Metro viszont – Karsai szerint – ekkor sem gondolta azt, hogy bármiféle probléma lenne a vállalatnál. Mindezek mellett – folytatta Karsai – egy megkeresést is kiküldtek a munkavállalóknak, amelyben arról érdeklődnek: boldogok-e a bérükkel. Amennyiben igen, akkor nincsen dolguk, ha pedig nem, akkor szerinte hiába állítja be őket a Metro egyfajta „provokátoroknak”, mennek tovább és képviselik a munkavállalók érdekeit. A munkabeszüntetésre kitérve csak annyit mondott, ha szerveznek, akkor az egész napi leállást eredményez majd, előtte viszont megvárják a kiküldött kérdőíveket, amelyeknek legkésőbb május 20-ig kell beérkezniük.

A nemzetközi szakszervezetek talán könnyebben tudnak eredményt elérni magasabb szinten is – erről már a KASZ ágazati szakértője beszélt az atv.hu-nak, aki maga járt Brüsszelben, tekintve, hogy benne van az UNI kereskedelmi szekciójának vezető testületében, és hétfőn is éppen egy ülésen járt. Kiss Nikoletta az atv.hu-nak mondta, „a helyzet most már hazai szinten nem feltétlenül megoldható”. Az UNI Global kereskedelmi szekciójának vezetője pedig – bár nem tudott konkrét ígéreteket tenni – de azt megígérte, hogy lépéseket tesz az ügy érdekében, és igyekszik felvenni a kapcsolatot a Metro anyavállalatának vezetőjével- közölte Kiss.

Forrás: ATV