A pályakezdők még optimisták, de egyre kevésbé elégedettek munkahelyzetükkel. Sokan érzik veszélyeztetve saját állásukat, azonban felmondani sem mernek, mert új állást még nehezebben találnának – derül ki a K&H friss jóléti indexéből. A megkérdezettek mindössze tizedének van annyi megtakarítása, hogy 3 hónapig ne kelljen a családra támaszkodni, ugyanakkor a tartósan munkanélküli fiatalok bizakodóbban tekintenek a jövőbe.

Egyre inkább nő azok aránya, akik elégedetlenek jelenlegi helyzetükkel és nem is remélik, hogy a közeljövőben jobbra fordulhat a sorsuk – derült ki a K&H pályakezdők jóléti index harmadik negyedéves adataiból. A megkérdezettek körében nőtt azok aránya, akik veszélyeztetve érzik meglévő állásukat, és csökkent azok aránya, akik stabilnak vélik azt. A válaszadók 41 százaléka vélte úgy, hogy váltás esetén nagyon nehezen találna munkát. Jellemzően eltér a diákok és a végzettek véleménye az álláskeresésről. Míg a diákok még optimistán tekintenek a jövőbe, azok a végzett fiatalok, akik legalább egyszer megpróbáltak elhelyezkedni, már sokkal pesszimistábbak a munkahelyi kilátásaikat illetően. Nőtt azok száma is, akik már legalább egy éve állást keresnek. Ennek ellenére a munkanélküli fiatalok bizakodóbbak, mint korábban.

Közben a munkáltatók egyre nagyobb része komoly munkaerőhiányról számol be. Bizonyos szakemberekből ugyan már évek óta hiány van, de ez az utóbbi időben felerősödött. Egyre több álláshirdetés jelenik meg ugyanakkor szakképesítést nem igénylő pozíciókban is. A KSH adatai szerint tavaly óta határozottan nő a versenyszférában a betöltetlen állások száma.

A K&H pályakezdők jóléti indexe megállapításához negyedévente 500, 19 és 29 év közötti fiatalt kérdeznek meg interneten kiküldött kérdőív segítségével, melyet a válaszadók önállóan töltenek ki. A megkérdezés a városi népességre terjed ki, és reprezentatív a nem, a korcsoportok, a befejezett iskolai végzettség és a régiók illetve településtípus tekintetében. A válaszadók az élet számukra legfontosabb területeit értékelik aszerint, mennyire elégedettek és mit várnak a jövőtől. A felmérés eredményeiből a K&H negyedévente teszi közzé a pályakezdők jóléti indexét.

Miközben egyre nehezebbnek érzik a pályakezdő fiatalok az elhelyezkedést, az élethelyzetüket, és ezzel együtt az elégedettségüket rontja az a tényező is, hogy nem rendelkeznek elegendő megtakarítással. Ez azért fontos szempont, mert tartalék híján kénytelenek minél előbb elhelyezkedni, függetlenül attól, mennyire elégedettek a felkínált lehetőséggel.

A K&H felméréséből ugyanis kiderült az is, hogy körülbelül a megkérdezettek 13 százaléka rendelkezik akkora megtakarítással, hogy három hónapig el tudják tartani magukat, a többiek a családjuktól függnek, rászorulnak a támogatásukra. „A megtakarítási célok között még mindig a lakáscélú megtakarítások vezetnek. A megtakarítással rendelkezők 38 százaléka ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy nincs konkrét oka a tartalék képzésnek, vagyis az látszódik, hogy a mai fiatalok nem kezelik elég tudatosan pénzügyeiket" – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az indexet a munkakörülmények, lehetőségek megítélése mellett valamelyest csökkentette a családhoz fűződő kapcsolat értékelése is, ami azonban jelentősen lehúzta, az a baráti kapcsolatok megítélésének romlása volt. A válaszadóknak átlagosan 1 vagy két szűk értelemben vett barátja és összesen 3 vagy 4 tágabb értelemben vett barátja van. A többség úgy érzi, nem tud velük elég időt tölteni.

Nem igazán értenek a magyarok a pénzügyekhez

Idehaza a legtöbben csak közepesen jónak tartják pénzügyi ismereteiket, és mindössze minden tízedik válaszadó értékeli magát jól tájékozottnak – derül ki egy friss felmérésből. Ugyanakkor, ha tájékozódni kell, akkor elég tudatosak vagyunk: sokan fordulnak banki szakértőhöz és szakmai weboldalakhoz, családtagokra viszont csak az emberek ötöde támaszkodik. Megtakarításoknál az ingatlan és az értékpapír a legvonzóbb, a befektetési alapokban már sokkal kevesebben bíznak.