Az állandó informatikushiányt a diáklányok érdeklődésének felkeltésével próbálja megoldani több szervezet is – olvasható a HVG-ben.

Nagyon kevés az informatikus Magyarországon, ez pedig komoly hátrányt okoz a gazdasági életben.

Lehetne még honnan meríteni az informatikushallgatók toborzásain, mégpedig a lányok körében. A 2017/2018-as tanévben a nők részvétele alig 15 százalék volt az informatikai felsőoktatásban – olvasható az e heti HVG-ben.

Magyarországon leginkább a közvetlen környezet vagy a család veszi el például az informatika felé orientálódó lányok kedvét e szakoktól

– derül ki a Nők a Tudományban Egyesület oldalán fellelhető fókuszcsoportos kutatásokból. Ráadásul a mérnöki, informatikus szakokat javarészt fiúknak hirdetik, és az ő nemükhöz tartozó, társadalmilag elfogadott hívószavakkal csábítják a leendő hallgatókat. Így a diáklányoknak eleve azt sugallják, hogy valóban nem nekik valók ezek a szakok.

A Nők a Tudományban Egyesület nagykövetprogramja ezt próbálja feloldani, de a lányok ösztönzésében látná a megoldást a Prezi is. A cégnél úgy tartják, ha személyesen találkozik a továbbtanulás előtt álló diák egy hús-vér informatikusnővel, az eloszlathatja benne a felmerülő kételyeket, és bátrabban jelentkezik majd az ilyen képzést nyújtó egyetemre.

Forrás: HVG