A munkavégzés hatékonysága legalább 15 százalékkal csökken az egyterű irodáknál. Ausztrál kutatók megnézték, mi az oka ennek – írja a novekedes.hu.

Az egyterű irodák világszerte egyre népszerűbbek, az Egyesült Államokban például az irodák 70 százaléka erre a koncepcióra épül, és csak kevesen térnek vissza az open office-ból a hagyományos típushoz.

Ausztrál kutatók felmérései szerint azonban a munkavégzés hatékonysága legalább 15 százalékkal csökken egy ilyen környezetben, az összpontosítás gondot jelenthet, ráadásul kétszer akkora az esély, hogy elkapunk valami betegséget a munkatársunktól. A legtöbbek számára tehát inkább hátrány az open office típusú munkavégzés, mintsem előny.

A legnagyobb hátrány a zaj

Az University of Sydney professzorai szerint a nyitott irodákban dolgozók közel fele elégedetlen a zaj miatt, míg a hagyományos irodákban dolgozók csupán 16 százaléka állította ugyanezt. A professzorok 14 szempont alapján mérték fel, hogy a különböző irodatípusokban mennyire elégedettek a dolgozók, beleértve a hőmérsékletet, a levegőminőségét és a hanghatásokat. A felmérésben a zárt irodák sokkal jobban teljesítettek, mint a nyitott terűek.

Minél jobban összpontosítunk, annál hatékonyabbak leszünk

Hatékony munka leginkább zárt térben lehetséges a kutatók szerint.

Az igazság ugyanis, hogy nehéz egyszerre több dologra egyszerre közel ugyanakkora mértékű figyelmet fordítani, és még a legkisebb zavaró tényező miatt is akár 20 percre elterelődhet a figyelem.

A nyitott terű irodák ráadásul még a memóriára is negatív hatással lehetnek. Ez különösen igaz az úgynevezett „hotdesking” típusú modern iroda esetében, amely a nyitott munkahelyi környezet egy változata: itt az emberek oda ülnek dolgozni, ahova csak akarnak.

Dr. Sally Augustin amerikai környezet-pszichológus, az ember és környezete közötti kapcsolatot vizsgálta, több vállalattal is együtt dolgozott annak érdekében, hogy egy olyan környezetet alakítsanak ki amely megfelelő a munkavállalók számára. Szerinte sokkal több információt lehet megjegyezni, amikor az alkalmazottak egyhelyben ülnek, ugyanis az új ötletek sokkal könnyebben újra előhívhatóak ugyanabban a térben, ahol megszülettek.

Nincs nagyobb együttműködés

De akkor miért pártolja mégis rengeteg cég ezt a fajta munkavégzést?

Azon kívül, hogy kevesebb pénzbe kerül, sokan úgy gondolják, hogy az egyterű iroda növeli az együttműködést. A kutatások azonban erre is rácáfolnak: a tömeg inkább megnehezíti az ötletelést.

Sally Augustin szerint az emberek hajlamosabbak inkább a személyes dolgaikat megbeszélni egymással, mint a munkával kapcsolatos információkat.

A pszichológus álláspontja, hogy a legjobb eredményt akkor lehet elérni, ha a teljes figyelmet az adott tevékenységnek szentelik Ha túlságosan forgalmas az irodai környezet, a végső eredmény nem lesz olyan jó, mintha egy csendes helyen végzik ugyanazt a tevékenységet.

Bár vannak, akik számára előnyös ez a fajta munkavégzés, például akik ismétlődő feladatokat látnak el, vagy pályakezdők, de az olyan munkatípusok esetében, amelyek nagyfokú összpontosítást igényelnek, jobb a nyugodt, csendes és zárt munkakörnyezet.

Forrás: novekedes.hu