Potom pénzért dolgoznak a kéményseprők, ezért sokszor pluszpénzt szednek be a vizsgálatokért. A rezsicsökkentés is hibás, a szakszervezet pedig állami kézbe adná a szakmát. Ha nem lesz változás, felmondanak.

Állami felügyelet alá helyezné a szakmát a kéményseprőket tömörítő szakszervezet, mert annyira keveset keresnek, hogy az már a szolgáltatás színvonalát és a biztonságot veszélyezteti – írja a Magyar Nemzet csütörtöki száma. A fő gond, hogy kevés a biztos megélhetést nyújtó önkormányzati cég, mint a budapesti Főkétüsz. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke azt állítja,

A rendszerváltás után teret hódító magánszektorban általában a jelképesnek mondható alapdíjazás mellett csak a behozott munkák bizonyos százalékával tudják elérni a szakmunkás-minimálbért a dolgozók, vagy még azzal sem.

Szerinte sokan kénytelenek másodállást vállalni. Pedig “élet- és vagyonbiztonságot óvó szolgáltatásról beszélünk, nem vattacukor-árusításról" – teszi hozzá Vámos, aki szerint sokan azért keresnek más munkát, mert belátják, hogy kapkodva nem lehet olyan munkát végezni, ami büntetőjogi felelősséggel jár.

Maskarás zabrálás

A fő gond, hogy országosan csak a budapesti és Heves megyei kéményseprők kapnak normális díjazást, a többiek helyben próbálják pótolni a kieső pénzt. A cégek a rezsicsökkentés miatt és a fatüzelésű kályhákhoz tartozó kémények évi kettőről egyre csökkent ellenőrzési kötelezettsége miatt is pénztől estek el. A szakszervezet elnöke szerint ezért van az, hogy “sok helyen gyakorlatilag kéményseprőjelmezbe bújtatott zabrálás folyik".

Emiatt viszont csökkent a szakma renoméja, az emberek már nem bíznak meg a kéményseprőkben. Tavasszal már benyújtottak egy törvénytervezetet az ágazat állami kézbe adásáról, de ez azóta csúszik. Közben itt a fűtési szezon és a kéményseprők is besokalltak. Csoportorsan helyezték ügyvédi letétbe a felmondásukat, és ha december 21-ig nem dönt a törvényhozó az ügyben, be is adják azt.

Budapesten minden rendben?

Müller Máté, a Főkétüsz kommunikációs osztályvezetője szerint Budapesten jó a helyzet és szakemberhiány sincs, ők maguk folyamatosan képzik az utánpótlást. Szerinte a budapesti kémények 8-10 százaléka veszélyes. Vámos szerint ebből annyi nem igaz, hogy úgy tudja, a Főkétüsz ötvenfős létszámhiánnyal küzd.

Forrás: 24.hu