Nem? Pedig az agrárminiszter szerint „halászati őri, rendészeti feladatok miatt” volt szüksége a tárca tisztségviselőinek a közpénzből tett kishajó-vezetői vizsgára. A HVG cikke.

Parádés indoklással válaszolt hétfőn Nagy István agrárminiszter Vadai Ágnes korábbi írásbeli kérdésére, amelyben a DK képviselője azt tudakolta, miért tett közpénzből kishajó-vezetői vizsgát az agrártárca több korábbi tisztségviselője, köztük két helyettes-államitkár. (A legalábbis szokatlan képzésről, amely után nemcsak motorcsónakot, hanem egy kisebb yachtot is elvezethet a vizsgát tevő, a Népszava nyomán írtunk március végén.)

A miniszter szerint a képzésre és a kishajóvezetői vizsgára az

állami halászati őri, rendészeti és élelmiszerlánc-ellenőrzési feladatok ellátása kapcsán volt szükség,

és az oktatáshoz szükséges pénzt is a tárca halgazdálkodási forrásaiból biztosították.

A kevésbé vizuális alkatú olvasók kedvéért a Népszava ”éles helyzetre” is lefordította Nagy István válaszát, elképzeltetve, amint

Szinay Attila jogi- és igazgatási helyettes államtitkár szolgálati autójával a Tisza mellett jár, és a part mellett váratlanul halorzókat vesz észre. Ekkor lakkcipőjét levetve, selyem nyakkendőjét hátra dobva gumicsizmába ugrik, és – addig a part mentén várakozó – szolgálati kisgéphajójával a rabsicok nyomába ered.

A miniszteri indoklást a lapnak a kérdést benyújtó Vadai Ágnes is minimum furcsának nevezte, mondván

ő is volt a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, de ettől még nem tanították meg Gripent vezetni.

Vadai szerint olyanok kaptak szolgálati kiképzést, akik a Kossuth téri irodáikban ülnek; a halőri, rendészeti feladatokat tényleges ellátói általában ugyanis valamilyen szakhatóság és nem a minisztérium közvetlen munkatársai.

A miniszter válasza alapján ráadásul a program a korábbinál is túlárazottabbnak tűnik:

Nagy István összesítése szerint ugyanis 13 alkalmazott kapott oktatást  bruttó 5,53 millió forintért, vagyis egy embert nettó 335 ezer forintért

– a korábban a Népszava birtokába kerülő szerződések összegénél fejenként 55 ezer forinttal drágábban - képeztek ki a kishajóvezetésre, miközben más cégeknél 130 ezer forintért is lehet ilyen tanfolyamot végezni.

Forrás: HVG