Most már valóban célegyenesbe fordult a Magyar Tudományos Akadémia finanszírozási és átszervezési kérdéseivel kapcsolatos huzavona, miután utoljára találkoztak pénteken az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tárgyalódelegációi – a tárgyalássorozat utolsó állomásáról honlapján ír az Akadémia egy közleményben. A Mérce cikke.

Ezzel most az Akadémia kutatóintézeteinek átstrukturálásáról szóló előkészítő egyeztetések fejeződtek be, a felek által kidolgozott javaslatcsomag részletei egyelőre nem ismertek. Bár a kész előterjesztés nem nyilvános, azzal kapcsolatban korábban Lovász László és Palkovics László közös szándéknyilatkozatot írt alá, amelynek teljes szövege itt elérhető.

Mint az Akadémia közleménye írja, az április 16-ai elnökségi ülés után az MTA tájékoztató levelet fog küldeni tagjainak (külső és tiszteleti tagjainak is), nem akadémikus közgyűlési képviselőinek, kutatóinak és nem kutatói státuszban lévő dolgozóinak egyaránt arról, hogy pontosan mi is szerepel a javaslatok között  és mi ezzel kapcsolatban az Elnökség állásfoglalása.

Az Akadémia azt is közölte: először az elnökség foglal állást a javaslatcsomagról következő, április 16-ai ülésén, majd  az MTA legfőbb döntéshozó testülete, a Közgyűlés elé kerül a javaslatcsomag május 6-án.

A közleményben az is szerepel, hogy az MTA munkacsoportjai az elnökség, az intézetvezetők, továbbá a Lendület-kutatócsoportok vezetőinek véleménye, az Akadémia dolgozói közösségének véleménye és a tudományos közösségtől érkezett egyéb vélemények figyelembevételével folytatta a tárgyalásokat az ITM-mel.

Mindeközben Palkovics László miniszter a minisztérium terveinek is hangot adott, amennyiben az InfoRádióban arról beszélt,

a kormány elképzelése eléggé határozott, hogy másként kívánja működtetni az MTA kutatóhálózatát.

A miniszter szerint a kormány két, egymástól és az MTA-tól is független, de a kormány alá rendelt kutatóintézetet hozna létre az eddigi kutatóhálózat egyes, Palkovicsék által „súlypontinak” ítélt intézetekből.

Legutóbb az akadémiai kutatóintézetek átvilágításáról készült jelentés kapcsán éleződtek ki a véleménykülönbségek az MTA és Palkovics között: míg az akadémiai dolgozók szerint az értékelés a jelenlegi struktúrát igazolja, az ITM azonban ennek ellenkezőjét közölte:  szerintük az átvilágítás konklúziói „megegyeznek azzal a szándékkal, amelyet a minisztérium az MTA kutatóintézet-hálózat átalakításának ügyében képvisel. ”

Forrás: Mérce