Az önkéntes pénztárak befizetéseit terhelő adó csökkentését, a saját egyéni nyugdíjszámla korlátlan elérhetőségét és egy korszerű, rugalmas nyugdíjrendszer kidolgozását követeli szerdai közleményében a vegyipari szakszervezet (VDSZ).

Az érdekképviselet közleményében úgy fogalmaz: álságosnak tartják Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy szakmai konferencián elhangzott állítását, amely szerint a kormány szükségesnek tartja az öngondoskodás lehetőségének megteremtését.

A közlemény idézi Székely Tamást, a VDSZ elnökét, aki szerint a kormány 2011-ben mintegy hárommillió magánnyugdíjpénztári tagot fosztott meg az öngondoskodás lehetőségétől azzal, hogy „lenyúlta" a háromezer milliárd forintnyi befizetett vagyont és megszüntette a rendszert. Az elnök kifogásolja azt is, hogy miután az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári befizetéseket a munkavállalók béren kívüli juttatásként is megkaphatják a munkaadótól, 2015 óta jelentősen adóztatják azt.

A VDSZ felhívja a figyelmet, hogy a kormány adós a munkavállalóknak egy rugalmas nyugdíjrendszer kidolgozásával. A szakszervezet kész újra a kormány asztalára tenni egy kész, rugalmas nyugdíjrendszerre vonatkozó koncepciót - közölték.

Az érdekképviselet elnöke nem ért egyet azzal sem, hogy az egyéni nyugdíjszámlákat - amelyeket a magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetése után ígért az állam - csak azok láthatják, akik ügyfélkapus azonosítóval rendelkeznek, ráadásul csak korlátozott időszakra vonatkozóan. Székely Tamás szerint ezt azonnal fel kell oldani, s egy könnyebb, mindenki számára elérhető megoldást kell kidolgozni.