Közzétette programját az európai parlamenti választások kapcsán az Európai Szakszervezeti Szövetség, amelynek öt hazai konföderáció is tagja: az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – írja a Mérce.

Az ESZSZ a dokumentumban felhívja az összes szakszervezeti tagot arra, hogy az európai választásokon menjen el szavazni, és azokra a pártokra, jelöltekre voksoljon, amelyek/akik támogatják a szakszervezeti követeléseket, és jobb jövőt ígérnek a nők és férfiak, a fiatalok és az idősebbek számára Európában.

Az ESZSZ szerint érthető, hogy a dolgozó emberek kiábrándultak Európa-szerte, hiszen a gazdasági válság mély hegeket hagyott maga után, a növekvő egyenlőtlenségek, a biztonságos és jól fizető munkahelyek hiánya, a szabályozatlan globalizáció és a nem jól kezelt migráció, az éghajlatváltozás bizonytalanságot és félelmet keltettek az emberekben.

A nacionalista, Európa-ellenes és szélsőjobboldali erők azonban nem tudnak megoldást nyújtani ezekre a problémákra . Sem a multinacionális vállalatok hatalmi monopóliumára és az adóelkerülésre, sem az alacsony bérekre és a szegénységre, az éghajlatváltozásra, sem a légszennyezésre vagy a terrorizmus elleni küzdelemre – írják.

Az ESZSZ ezért európai akciót hirdet, hogy „megvédjük a demokráciát és a demokratikus alapelveket, a szakszervezeti jogokat és a nők jogait, a jog uralmának
fenntartását, zéró tolerancia alkalmazását a gyűlöletbeszéd ellen”.

A demokráciának szerintük nem csak a politikai döntések során, hanem a társadalomban és a munkahelyeken is valódi részvételt kell biztosítania. Ezek terén pedig a hatékony eszközök a szociális párbeszéd és a kollektív alku, különösen ágazati szinten. „Meg kell erősíteni a dolgozók tájékoztatási és konzultációs, valamint a munkahelyi változásokkal kapcsolatos részvételi jogait, ideértve az európai üzemi tanácsokat is.”

Ezen túl egy sor követelést megfogalmaznak, mint:

  • új gazdaságpolitikát, amely nem a kevesek, hanem mindenki javára van
  • méltányos és progresszív adórendszert
  • fizetésemelést minden Európában dolgozó ember számára
  • európai szintű szociális modellt.

A migráció kapcsán leírják, hogy azt úgy kell kezelni, hogy közben megvalósuljon az emberi jogok védelme, „minden ember egyenlő bánásmódban részesüljön a munkahelyeken és a társadalomban, és megszűnjön a kizsákmányolás”.

Utóbbi kapcsán elfogadhatatlannak tartják, hogy a munkavállalók, akik a profitot lehetővé teszik, nem részesülnek abból.

Különösen igaz ez az alacsonyabb béreket nyújtó uniós országokban, ahol „agyelszívás” megy, ami kiábrándulást eredményez az Unióval szemben. „Az azonos értékű munkát azonos módon kell megfizetni Európa-szerte, szektortól függetlenül, férfinak és nőnek egyaránt” – írják.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) 38 ország 90 szakszervezetének nagyjából 45 millió munkavállalóját képviseli. Az európai parlamenti választásokat május 23-26 között tartják, Magyarországon május 26-án lehet szavazni.

Április elején Budapesten egyébként két napos képzést és konferenciát is tartottak szakszervezetek, a brüsszeli székhelyű Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) és számos, nyugat-európai konföderáció részvételével arról, hogy mit tehetnének a baloldal hagyományos intézményei a dolgozók között is erősödő szélsőjobboldallal.

Forrás: Mérce