Részt vesz a diákok áprilisi 26-i tüntetésén a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), amely szerint a pedagógus és óvodapedagógus szakosokat hátrányosan érinti a 2020-tól érvényes új felvételi feltétel - írja az eduline.hu.

 Ahogy arról korábban beszámoltunk, április 26-ra szerveznek tüntetést a Kossuth térre középiskolások és egyetemisták: többek között a 2020-as felvételi szigor elhalasztását kérik, szerintük ugyanis a kormány több tízezer diáktól veszi el a továbbtanulás lehetőségét azzal, hogy nyelvvizsgához kötik a felsőoktatási felvételit.

A tüntetők azt követelik, hogy a felvételihez kötelező nyelvvizsga bevezetését halasszák el addig, amíg az ország minden iskolájában elérhetővé nem teszik a minőségi nyelvoktatást.

A Pedagógusok Szakszervezetének vezetősége úgy döntött, hogy részt vesznek a budapesti tüntetésen, támogatják céljaikat.

A PSZ már többször felhívta a figyelmet arra, hogy a következő években nagyon sok pedagógus megy nyugdíjba, a most tanulmányokat folytató leendő pedagógusokkal sem lehet pótolni őket. Ha jövőre tovább szigorodik a követelmény, még kevesebben jutnak be a felsőoktatásba, tehát még kevesebb óvodapedagógus és pedagógus lesz Magyarországon

– írják közleményükben.

Forrás: eduline.hu