A jelenleg egyetemre járó diákok majdnem fele a közszférában szeretne elhelyezkedni – ez is kiderül a Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeiből – írja a bama.hu.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer kérdéseire hagyományosan olyan diákok is válaszolnak, akik akkor még az egyetem padjait koptatják. Az ő válaszaik abból a szempontból érdekesek, mert – az intézmény több szempontú értékelése mellett – a jövőről is szólnak. A legutóbbi felmérésből derült ki például, hogy a diákok majdnem fele (44,1 százalék) a diplomaszerzést követően a közszférában dolgozna szívesen. A képzeletbeli szimpátiarangsor második helyét a multinacionális cégek szerezték meg, a válaszadók 36,8 százaléka szeretne ilyen helyen elhelyezkedni. Persze, a közszféra meglehetősen tág fogalom, de valószínűleg nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk: a fiatalok elsősorban a kiszámítható és tervezhető jövő miatt maradnának ezen a területen.

A diákok (ahogy keretes írásunkból is kiderül) tudatosan készülnek a jövőre: jelentős részük már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozik, s a felmérés szerint minden második hallgató valamilyen szakmai gyakorlatot is elvégzett. Érdemes ugyanakkor azt is leszögezni: a fiatalok harmada tervezi, hogy az oklevél megszerzése után külföldön fog munkát keresni magának – azaz a kivándorlási hajlandóság az ő körükben is megjelenik.

Szakterületen belül maradnának

A diploma egyik pontos értékmérője, hogy sikerül-e annak megszerzése után olyan munkát találni, amelyben valóban hasznosítható az oklevél – magyarul olyan helyen dolgozunk-e a jövőben, ahol napi szinten is használjuk is az évek alatt megszerzett tudást.

Nos, a felmérés szerint a diákok elsöprő többsége bizakodó ezen a téren: összesen 88 százalékuk véli úgy, hogy biztosan (35 százalék), illetve valószínűleg (53 százalék) a szakterületen belül tud maradni.

Arra a kérdésre, hogy miért is akar diplomát szerezni, a hallgatók összesen 43,6 százaléka válaszolta azt, hogy magasabb jövedelmet remél akkor, ha a későbbiekben majd egyetemi végzettséggel érkezik a munkaerőpiacra.

Sokan dolgoznak

A kutatás egyik kérdése azt firtatta, hogy a diákok egyetemi tanulmányaik alatt elkezdtek-e már dolgozni. Az eredményt nyugodtan nevezhetjük meglepőnek, hiszen a válaszadók negyven százaléka állította azt, már azelőtt munkába állt, hogy megszerezte volna a diplomáját. Ráadásul a már dolgozók hatvan százalékának a munkaviszonya állandó jellegű és határozatlan időtartamú.

Nagyban bíznak

A napokban publikálta felmérését a Deloitte tanácsadó cég, amely több ponton árnyalja a DPR-kutatást. Az egyik kérdés kitér a fizetési elvárásokra: míg 2013-ban a válaszadók friss diplomásként első munkahelyükön nettó 170 ezer forintos fizetésre számítottak, a 2015-ben már átlagosan nettó 255 ezer forintos fizetést adtak meg. Felmérések szerint egy értelmiségi dolgozó jelenleg országos átlagban nettó 210 ezer forintot visz haza.

Forrás: bama.hu