Az egészségügyi világnap alkalmából érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a digitalizáció korában ma már tudatosan kell gondot fordítani az egészségmegőrzésre, ezen belül is az életmódunkra és a testmozgásra. A digitalizáció korában az életmódunk is jelentősen átalakul: órákat töltünk a monitort vagy a telefont bámulva, görnyedt testhelyzetben, ami a rossz testtartás és a test egyenetlen terhelése miatt jelentősen igénybe veszi a szervezetünket – írja a 24.hu.

Az e-sport hazai fejlődését támogató K&H ezért összegyűjtött néhány tippet, amiket érdemes megfogadni, ha több órán keresztül végzünk ülőtevékenységet a monitor előtt. Ezeket alkalmazzák az e-sportolók is, akik a napi többórás játékedzés mellett tudatosan odafigyelnek a testedzésre, a megfelelő fizikai állapot ugyanis elengedhetetlen a jó teljesítményhez.

Egy komolyabb mérkőzés akár 5-6 órán át is tarthat, miközben a Német Sporttudományi Egyetem kutatása szerint az e-sportoló kortizol (anti-stressz hormon) szintje ugyanolyan magas, mint egy autóversenyzőé,a pulzusa pedig akár 160-180-ra is felgyorsulhat, ami a maratoni futókra jellemző.

Nyak- és vállizmok lazítása

Mivel koncentrálás közben gyakran észre sem vesszük, hogyan tartjuk hátunkat, vállunkat, ezért időnként tartsunk szünetet, amikor néhány fejkörzéssel és karlendítéssel átmozgatjuk a felsőtestünket!

Vérkeringés fokozása

Legalább óránként álljunk fel, ha lehetőségünk van rá, akkor menjünk ki a friss levegőre, és lépcsőzzünk kicsit – de legalábbis végezzünk néhány guggolást!

Gerincoszlop védelme

A gerinc egyenletes terhelése érdekében támasszuk meg derekunkat, hogy az függőleges helyzetben maradjon!

Ügyelj a szemedre!

Néhány egyszerű gyakorlattal is sokat tehetünk látásunkért. Kicsit dörzsöljük össze tenyerünket, és tegyük a szemünkre! Pihentessük így néhány percig, és közben próbáljunk lazítani! Emellett az is sokat segíthet, ha rövid szünetet tartunk, és kinézünk az ablakon, vagy pár sort olvasunk az újságból.

Hangoljuk össze a testmozgást és a munkát!

Ha a nap jelentős részében ülő munkát végzünk, illesszünk be a heti menetrendünkbe legalább két reggeli vagy esti sportolást! Lehet ez jóga, tánc, futás, edzés, ami biztos, hogy nem csak a testünknek, de a lelkünknek, szellemi frissességünknek is jót teszünk majd ezzel.

Forrás: 24.hu