Nincs hozzászokva a nyilvános szerepléshez, mégis eljmentaz ATV Egyenes Beszéd című műsorába az a fiatal kutató, aki maga ment utána Palkovics László elmúlt években nyújtott teljesítményének. Az eredmény ismert: az innovációs miniszter kutatói munkájának semmi nyoma nincs az eddigi ismeretek szerint. Kozák Eszter szerint egy kutató akkor végzi jól a munkáját, ha a cikkeit el lehet olvasni.

Kozák Eszter volt az a kutató, aki utánament annak, hogy Palkovics László nevéhez 2016 és 2018 között milyen publikációk köthetőek, akár „elősegítés” terén is.

Ahogyan az már a sajtóban is olvasható volt, ennek semmilyen nyomát nem találta, az ötlet pedig onnan származott a fiatal kutató elmondása szerint, hogy az innovációs miniszter korábban kijelentette: az akadémia kutatóhálózatának működése nem kellően hatékony.

Mint mondta, nehéz felmérni ennek a lépésnek a kockázatát egy ilyen kiélezett helyzetben, de a fiatalsága talán előny. Abban mindenképpen – tette hozzá –, hogy ő saját magáért felel, és nem függnek tőle további emberek.

Kozák Eszter azt is elmondta, „ez sérti az igazságérzetét”, mert egy kutatóról akkor lehet mondani, hogy jó munkát végzett, ha a cikkeit, kutatásait el lehet olvasni, és nem hiszi, hogy a magasabb pozíciónak felmentést kellene adnia a kötelezettség alól.

A kérdésre, hogy egy személyes beszélgetésen mit mondana el Palkovics Lászlónak, a biológus úgy felelt, hogy az elmúlt évek teljesítményével kapcsolatban lehet „lenne néhány dolog, amit felhánytorgatnék”.

Forrás: ATV