A svédországi Pedagógus Szakszervezet (Lärarnas Riksförbund) stockholmi képviselői tettek látogatást a Pedagógusok Szakszervezeténél 2019. április 3-án – írja a pedagogusok.hu.

A Budapestre látogató svéd szakszervezeti tagokat a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa és két alelnöke, Gosztonyi Gábor, valamint Totyik Tamás fogadta. Az elnök tájékoztatta őket a PSZ struktúrájáról, szakmai munkájáról, arról, hogy a PSZ a minap ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. Elmondta, hogy a szakszervezet együttműködési megállapodást kötött az Emmi-t vezető miniszterrel. Szabó Zsuzsa beszélt e megállapodás jelentőségéről is (lásd a honlap korábbi híreit).

Ismertette a vendégeknek a PSZ követeléseit, kitérve arra, hogy Magyarországon - az elmúlt évek fizetésemelései után - még mindig meglehetősen alacsonyak a bérek az oktatásban.

Beszélt a munkaterhekről: évek óta feszültségeket okoz, hogy ugyanannyi fizetést kap az, aki 22, illetve az is, aki 26 órát tanít hetente. Gosztonyi Gábor alelnök érzékeltette: így havonta 16 óra is lehet a különbség, miközben a bér ugyanennyi. Ezt a svéd kollégák meglepődve hallgatták. Egyébként meglehetősen tájékozottak voltak a magyarországi oktatási helyzetről: hallottak az államosításról, az elöregedő pedagógus-társadalomról. Egyikük arról érdeklődött, hogy a várható tanárhiány nem aggasztja-e a szülőket.

Azt is meglepődve fogadták, hogy Magyarországon általában kevés a szakszervezeti tag. Mint mondták, Svédországban a pedagógusok 85 százaléka tagja a szakszervezetnek.

A magyar vendéglátók bemutatták a PSZ imázsfilmjét, amelynek nagy sikere volt tavaly ősszel az ETUCE athéni konferenciáján. Ezzel is jelezték: a Pedagógusok Szakszervezete törekszik arra, hogy minél több fiatal erősítse a szakszervezetet. Hiszen az ő érdekük is, hogy tudatos munkavállalók legyenek és ismerjék jogaikat.

Forrás: pedagogusok.hu