A Maecenas Universitatis Corvini Alapítványhoz kerülnek július 1-jétől a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogai,  döntött hétfőn az Országgyűlés. Az Alapítványról, illetve az alapítvány és a Budapesti Corvinus Egyetem részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslatot 133 igen, 54 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés, írja az MTI.

A Maecenas Universitatis Corvini közérdekű vagyonkezelő alapítványként jön létre. Létrehozásakor az állam képviseletében a tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter jár el.

Az alapítvány feladata lesz a Budapesti Corvinus Egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, a működési feltételek, az intézményfejlesztési célok megvalósítása. Ezek érdekében gazdasági tevékenysége során az alapító által rendelt, valamint az alapítványhoz csatlakozók által nyújtott vagyont kezeli.

Az ingyenes vagyonátadásra vonatkozó megállapodást az egyetemmel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. köti meg. A kormány az alapítvány bizalmi vagyonkezelésbe adja a Mol és a Richter 10-10 százaléknyi részvénycsomagját (81 942 946 darab "A" sorozatú Mol-részvény és 18 637 486 db „C” sorozatú Richter-részvény), ezek hozamából támogatja a jövőben az alapítvány az egyetemet.

Emellett tételesen felsorolják  azokat a fővárosi, székesfehérvári, lakitelki ingatlanokat, amelyeket szintén átadnak az alapítványnak.  

A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM FŐVÁM TÉRI KÖZPONTI ÉPÜLETÉT NEM KAPJA MEG AZ ALAPÍTVÁNY. ERRE ÖRÖK IDŐRE SZÓLÓ ELIDEGENÍTÉSI ÉS TERHELÉSI TILALMAT ÍRNAK ELŐ, HOGY AZ ÉPÜLETET A JÖVŐBEN IS FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYKÉNT HASZNOSÍTSÁK.

A kormány a fenntartói modellváltással azt akarja elérni, hogy  a Corvinus 2030-ra a világ 200, Európa 100 legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme közé kerüljön. 

 Korábban egy egyetemi fórumon az hangzott el, hogy  a finn modell alapján elképzelt alapítványi működés nagyobb rugalmasságot és függetlenséget hozhat a reformra szoruló Corvinusnak. Félő viszont, hogy nálunk nem garantált a független és szakmai alapokon összeállított igazgatótanács az alapítvány élén. 

A Budapesti Corvinus Egyetem július elsején kerül alapítványi fenntartásba, de ez az idei felvételiket még semmiben nem befolyásolja. 2020-tól is a hagyományos felvételi eljárásban lehet majd jelentkezni a Corvinusra.

Akkor annyi változás lesz, hogy már csak önköltséges helyet lehet megjelölni a felvételi lapon, hiszen nem állami egyetemként államilag finanszírozott helyekről már nem lehet beszélni a Corvinuson. Ettől függetlenül az egyetem ugyanannyi jó eredményt elérő hallgatónak ad tandíjmentes helyet, mint eddig, ígérte tavaly októberben Pavlik Lívia kancellár. 

Arról, hogy a Corvinus magánosítás miatt megalkotott új, vagyonkezelői alapítványi forma mire lesz még jó, erről a cikkünkben írtunk.   

Forrás: Index