A közszféra rabszolgatörvényének is nevezett, decemberben elfogadott kormányzati igazgatási törvény nyolc végrehajtási rendeletét kapták meg szerda este, munkaidő után a szakszervezetek, hogy a ma délre összehívott Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) keretében tárgyaljanak róla – tudta meg a Népszava.

Az érdekvédők nemcsak azt kifogásolják, hogy ismét az utolsó pillanatban vehettek kézbe egy többszáz oldalas, a tagjaikat súlyosan érintő szabályokat tartalmazó anyagot, hanem azt is, hogy a kormány nem működteti rendesen az országos érdekegyeztetést.

Időt akar spórolni azzal, hogy a közszolgálat valamennyi területén, az oktatástól a szociális ágazatig és közművelődési dolgozókig mindenhol jelen lévőket tömörítő OKÉT ülését már nem először vonta össze a kizárólag a közigazgatásban működő köztisztviselőkkel foglalkozó KÉF tanácskozásával. Ezért a Népszava információi szerint a délben kezdődött tárgyaláson azt kezdeményezik, hogy először az OKÉT keretében fogadjanak el tárgyalási menetrendet az év első felének legfontosabb kérdéseiről, jelöljék ki a következő ülés időpontját, és az ezt követő KÉF ülésen már csak az érintettek részvételével értékeljék a köztisztviselőkre vonatkozó új szabályokat az eddigi visszajelzések alapján. A végrehajtási rendeletekről pedig majd csak egy közeli új időpontban tárgyaljanak.

A kormányzati igazgatási törvény elkészült rendeletei a következő kérdéseket szabályozzák:

  • 1. Az új személyügyi központ munkája
  • 2. A Közszolgálati Döntőbizottság munkája
  • 3. A közszolgálatban dolgozók személyi adataira vonatkozó szabályok és a kormányzati igazgatási szervek álláshelyeinek nyilvántartása
  • 4. A kormányzati létszámgazdálkodás
  • 5. A kormányhivatalok feladatai
  • 6. Köztisztviselők képzése és továbbképzése
  • 7. A tartalékállományba kerülőkről
  • 8. Az értékelési rendszer

Forrás: Népszava


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ