Keményen belemar a munkaerőhiány a bevételbe és a profitba Romániában. Egy felmérés szerint a cégek 44 százalékának 10, 15 százalékának 10-20 százalékkal is esett a tavalyi profit. De a vállalatok 8 százaléka 20 százalékos profitzuhanást is kénytelen volt elkönyvelni a BestJobs állásközvetítő portál kutatása alapján - írja az autopro.hu.




Délkeleti szomszédunknál úgy küzdik le a szakképzett munkaerő hiányát, hogy a munkáltatók harmada a megfelelő képesítés kiányában is felveszi a jelentkezőt, és saját erőforrásból képzi ki. 13 százalékuk diákokat is alkalmaz, és ugyanekkora százalékuk a meglévő munkatársakat képzi tovább. A megkérdezett vállalatok 11 százaléka viszont már külföldiekkel is próbálkozott. A cégek 9 százaléka fektetett már modern ipari technológiákba, hogy megoldja a munkaerőhiányt. De olyan cégre is volt példa, amely nyugdíjazott munkatársait hívta vissza dolgozni.

Romániában a termelői ágazat, a kereskedelem, az informatikai, a mérnöki, logisztikai, pénzügyi és a szolgáltatói szektor szenved leginkább attól, hogy nincs elég embere. A legkínzóbb hiány a gyakorlattal rendelkező szakképesített munkaerő beszerzésével van, a cégek 27 százalékának viszont még a pályakezdők csábítása is kihívás. A gondokat súlyosbítja, hogy nagy a magasan képzettek elvándorlása, a szakképző intézmények bezárása valamint a túlzott bérigény.

A felmérés február 15. és március 15. között készült 382 kis- közép- és nagyvállalat megkérdezésével.

Forrás: autopro.hu