Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott – írja a Privátbankár.

Megint megdőlt a rekord, januárban 98 227 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, több, mint bármikor, amióta statisztika van róla, illetve a rendszerváltás óta biztosan (lásd a grafikonokat is). Az előző rekord augusztusban volt 97 133 fővel. Az előző havihoz képest februárban 1592-vel több magyar dolgozott odakint. Legalábbis hivatalosan, a Hauptverband.at szervezet adatai szerint.

A kérdés az, ezzel mennyire vagyunk a többi országhoz képest. Az Ausztriában foglalkoztatott dolgozók teljes állománya mintegy 32 ezer fővel bővült egy hónap alatt, ennek több mint a fele, 17 ezer volt külföldi állampolgár. A román állampolgárok száma jobban bővült, mintegy 2800 fővel, és év/év alapon is megelőztek bennünket. Egy év alatt ugyanis 6700-al több magyar és 7700-al több román kapott munkát.

Ausztriában egy év alatt 86 500 új, betöltött állás keletkezett, ez valamivel magasabb az egy évvel ezelőtti év/év adatnál. Ugyanis 2018 februárjában 86 000 volt a 12 hónap alatt bekövetkezett bővülés.

 

Mi van a menekültekkel?

A többi főbb küldő országból kevesebben érkeztek februárban, mint Romániából. Nőtt 1300 fővel a Németországból, 1300-al a Bosznia-Hercegovinából, 1600-al pedig a Lengyelországból érkezettek száma. Ha Jugoszlávia még létezne, akkor viszont vinné az első díjat, mert az utódállamaiból származó munkaerő létszáma egy hónap alatt 4000 személlyel nőtt. (Egy év alatt tízezerrel.) Összesen pedig 181 ezren vannak.

Év/év alapon 8400 fővel több ázsiai és 1400 fővel több afrikai származású személyt foglalkoztattak, így most 49 ezer, illetve 13 ezer közelében van a számuk. Vélhetően sok menekült van közöttük. Sem ők, sem a románok 57 ezres csapata nem látszik egyelőre komolyan veszélyeztetni a német dolgozók első vagy a magyarok második helyét.

Százezer felett a németeknél

A német munkaügyi statisztikában egyébként 103 315 magyar dolgozót tartottak nyilván december végén főállásban, ez egy év alatt 4592 fős növekedés. Részmunkaidős állásokban 6772 főt, munkanélküliként 6155 személyt említenek. (Ez utóbbiak már januári és februári adatok.)

Bár a két országban, Ausztriában és Németországban egyaránt százezer körüli a létszám, a németeknél jóval kisebb a magyarok súlya. Ott 1,315 millió az “EU keleti bővítéséből” jövő 11 ország dolgozóinak száma. Ausztriában 325 ezer, és abban már benne van Ciprus és Málta is.

Forrás: Privátbankár