Az építőipar az elmúlt időszakban egyre nagyobb lendületet vett Magyarországon, az egyetlen, amely a tartós növekedést akadályozhatja, az ágazatban tapasztalható súlyos munkaerő- és szakemberhiány – írja a borsodihir.hu.

Az újHÁZ Centrum szakértői szerint ennek érdekében szemléletváltásra van szükség: fel kell ismerni, hogy a bérek emelésén kívül a szakemberek számára jobb munkakörülményeket kell nyújtani, biztos alapokon nyugvó gyakorlati oktatásra valamint a szakmunka megbecsülésére van szükség.

A kivitelezői kapacitáshiány továbbra is erőteljesen megnehezíti a rendelésállomány teljesítését az egész szektorban. A jelentős számú megkezdett kivitelezés ellenére is jól látszik, hogy több hónapos csúszásokat szenved szinte minden beruházás.

Az utóbbi néhány hónapban a béremeléseknek köszönhetően elkezdtek hazajönni a külföldön dolgozó magyar szakemberek,

azonban még mindig jelentős a kivándorló és a környező országokba rendszeresen ingázó szakmunkások száma.

A magasabb bérezés nem csupán az egyetlen ok, amely a külföldi munkavégzésre sarkallja őket.

A Nyugat-Európában tapasztalható jobb és biztonságosabb munkakörülmények, a fix munkaidő és az egyéb juttatások vonzóvá teszik számukra az ország elhagyását. Az elvándorlást tetézi az elöregedés az ágazatban, sok a nyugdíjközeli vállalkozó, akik után nem jönnek újak.

Az újHÁZ Centrum szakértői szerint

az építőipari szakiskolákban végzettek közül 10-ből 2 fiatal marad csupán szakmában.  

Tisztán látható, hogy az iparági szereplőknek együtt kell tenniük a mindnyájukat érintő probléma ellen, különben az építőipar még kedvező gazdasági környezetben sem tudja hozni az elvárható növekedést, mert teljesen megnyomorítja a munkaerőhiány.

Forrás: borsodihir.hu