Már a harmadik műszak sztrájkol a Hankook dunaújvárosi gumigyárában – a munkabeszüntetés tegnap 14 órakor kezdődött – írja a Népszava.

 A két korábbi műszak alatt sokkal nagyobb arányú gyártósori leállás volt, mint amit a sztrájkolók létszáma indokolt volna, ugyanis a munkabeszüntetést választók közül sok a termelésben kulcsszerepet játszó szakember.

Jellemző például a kialakult helyzetre, hogy az automatákkal működő munkaprogramokban nagyon sok a selejt, hiszen olyan hozzá nem értő emberek indították és kezelik a gépeket, illetve végzik a prémium-minőségi ellenőrzést, akiknek nincs megfelelő képesítésük.

Furcsa helyzet állt elő a gyárba történő belépéskor is. A kapuban a biztonsági őrök megkérdezik az embereket, és akik sztrájkolni akarnak, azokat jobbra, akik dolgozni, azokat balra állítják.

A sztrájkolni kívánók gyakran fél órát voltak kénytelenek a hidegben állni, míg bejuthattak a számukra kijelölt éttermi helyiségbe,

mert a biztonságiak azt az utasítást kapták, hogy a belépés csak egységesen történhet.

A biztonságiak mellett ott állnak a kapunál a gyár felső vezetéséből mind koreai mind magyar vezetők is.

A gyárban ukránok mellett mongolok is dolgoznak, utóbbiakat hangos szóval, „mongol work” kiáltással ösztönzik a munka felvételére, nekik a vezetők nem engedik meg, hogy ne vegyék fel a munkát.

Folytatódik a presszió is, továbbra is anyagi juttatások, például a bónusz megvonásával fenyegetik a dolgozókat.

A legfrissebb pedig az, hogy a folyamatvezetők a pihenő helyiségben elterjesztették: ha valakinek határozott idejű szerződése van és sztrájkol, nem fogják a szerződését meghosszabbítani.

Székely Tamás VDSZ elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen pszichikai és lelki terrort sztrájkolókkal szemben magyarországi munkáltató még soha nem alkalmazott.

Ez szembemegy a magyar és a nemzetközi jogszabályokkal, és különösen furcsa, hogy a kormány meghatározó stratégiai partnere alkalmazza. Közben a retorziók ellenére folytatódnak a belépések a szakszervezetbe. Több mint száz új belépő van, és ezzel a szakszervezeti létszám elérte az 1300 főt a gyárban dolgozó 3100-ból.

Forrás: Népszava