Egyre jobban elfajul a vita a szakszervezet és a gyár vezetősége között; előbbi zsarolással vádolja a Hankookot, utóbbi provokációnak tartja az érdekképviselet akcióját – írja a HVG.

A Hankook Tire rácalmási gyárában a sztrájk ellenére az érintett munkatársak több mint 60 százaléka felvette a munkát

– közölte szerkesztőségünkkel a vállalat kedden.

Ahogy arról beszámoltunk, az üzemben kedden határozatlan idejű sztrájk kezdődött. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) arra hivatkozott, hogy a cégvezetés elutasította a követeléseiket, sőt a cég vezetői a sztrájk előtti órákban is próbáltak nyomást gyakorolni a dolgozókra azzal, hogy elhíresztelték, ha sztrájk lesz, elmaradhat az év végi bónusz.

Erre reagálva a gyár vezetősége azt közölte: a Hankookot megdöbbentette, hogy a szakszervezet kifogásolja, hogy a vállalat a termelés fenntartása érdekében a munka felvételére ösztönzi a munkatársakat.

Egy gazdálkodó szervezetnél a folyamatos termelés fenntartása a legtermészetesebb törekvés, hiszen kizárólag egy eredményesen termelő vállalat képes a munkatársai számára jövedelmet, esetleges további juttatásokat és béremelést is kigazdálkodni

– írják.

A cég érvelése szerint elkötelezettek a magyarországi termelés fenntartása és a munkahelyek megtartása mellett, ennek figyelembevételével jelentették be korábban a 2019-es, átlagosan 13,6 százalékos béremelést.

A Hankook vezetősége felkészült a sztrájkra és eltökélt abban, hogy a sztrájk ideje alatt – mint eddig is – a törvények betartásával járjon el. Az elkövetkező időszakban a partnerek kiszolgálásában nem várható fennakadás.

A gumigyár vezetősége egyúttal „felelősségteljes viselkedésre” szólítja fel a szakszervezetet, és azt kéri, fejezzék be „a tagok toborzásáért folytatott etikátlan médiahadjáratot, amelyben alaptalan vádaskodásokkal provokálják a vállalat munkatársait”.

Forrás: HVG

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ