A magyar bírák érdekképviseleti szerve a MABIE, a Magyar Bírói Egyesület, amelynek alapszabályban is rögzített célja többek között a bírák munkakörülményeinek javítása, a bírói függetlenség védelme, a bírói jogalkalmazás színvonalának fejlesztése. Úgy tűnik, ez a kvázi bírói szakszervezet a bíróságok függetlensége elleni támadás következő célpontja: a szervezetből való kilépés megfontolására buzdított egy február 22-i rendkívüli vezetőségi ülésen a Budapest Környéki Törvényszék elnöke Gerber Tamás, akit most január 15-tel nevezett ki Handó Tünde, az OBH elnöke – írja az Index.

De ha nem lenne elég problémás önmagában az, hogy a törvényszéki elnök az összehívott járásbírósági és bírósági igazgatási vezetőket arra buzdítja, hogy kövessék őt, aki már kilépett, kiosztott nekik egy olyan listát, amin több tucat bíró neve és adószáma szerepelt, akik a bírói egyesület tagjai. Erről a 444.hu és a Népszava is beszámolt kedden, utóbbi azt írja, Gerber úgy fogalmazott:

mindenki gondolja meg, akar-e egy ilyen egyesületnek a tagja lenni, én tegnap kiléptem.

A már alapból etikailag, de akár jogi szempontból is kifogásolható listamutogatásról megkérdezték Gerbert, aki a 444.hu-nak azt mondta, hogy azért kérte le a listát és nyomtatta ki, mert „többen jelezték felé”, hogy nem is tudják, hogy tagok-e, és amúgy is, ez egy zártkörű esemény volt, szerinte nem merülhet fel semmilyen adatvédelmi szabály megsértése. Az egyik, Indexnek nyilatkozó bíró szerint azonban ez a zártkörű magyarázat eleve tévedés, hiszen adatvédelmi szempontból pont elég, ha egyetlen olyan ember kezébe kerül a szenzitív adat, aki nem jogosult azt látni, és már meg is valósult a jogsértés.

Handó Tünde, az OBH elnöke

Gerber ráadásul a 444.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy ő csak

összegyűjtötte azoknak a neveit, akik tagok az egyesületben, és akik egyébként ezen az értekezleten jelen voltak

ehhez képest úgy tudjuk, az értekezleten 18-20 vezető vett részt, míg a listán legalább 50 egyesületi tag neve és adatai szerepeltek. Az Indexnek nyilatkozó bírók szerint itt elég egyértelmű volt a cél: a vezetők tudják meg név szerint, hogy kik tagok, és győzzék meg őket, hogy nem érdemes a MABIE-ben maradniuk.

Ahhoz képest azonban, hogy Gerber szerint semmilyen adatvédelmi probléma nem volt a lista kiosztásával, érdekes viszont, hogy 4 nappal a kiosztás után, az erről szóló cikkek megjelenése napján mégis azok megsemmisítését kérte. Ahogy az Index most megtudta, a február 22-én kiosztott listával kapcsolatban február 26-án küldött emailt Gerber a járásbírósági és igazgatási vezetőknek azzal a szöveggel, hogy:

a február 22-én megtartott rendkívüli vezetői értekezleten átadott, a MABIE-tagok névsorát tartalmazó listát kérem, hogy nyilvánosságra ne hozza, azt szíveskedjen megsemmisíteni!

A Magyar Bírói Egyesület elnöke, Oltai Judit levélben kifogásolta a listás nyomásgyakorlást. A Népszava birtokába került levél szerint Oltai azt kérte az OBH elnökétől, hogy vizsgálja ki az ügyet, és Gerber kijelentéseinek jogszerűségét. Oltai szerint ugyanis felvetődhet, hogy Gerber hivatalos személyként az egyesület tagjainak különleges személyes adatait a céltól eltérően, jogosulatlanul kezelte, ami akár bűncselekmény is lehet. A lap által ismertetett levélben a MABIE elnöke nagyvonalúan feltételezi, hogy Handó nem is tudott erről az egészről, ezért kérik tőle, hogy hasson oda, hogy ne fordulhasson elő, hogy ilyen igazgatási vezetők szavai azt a látszatot keltik, mintha Handó utasítására történnének.

A OBH elnökének 2011-ben megválasztott Handó Tünde – aki a fideszes EP-képviselő, Szájer József felesége – és az őt felügyelni hivatott Országos Bírói Tanács közötti elmérgesedő konfliktusról már sokat írtunk, legutóbbi állomásáról ebben a cikkünkben:

az OBT itt azt üzente Handónak, hogy a törvények betartása nem egyéni választás kérdése, és hosszan felsorolták, Handó szabálytalan, számukra elfogadhatatlan gyakorlatait.

A reakció végül egy, a felvetésekre érdemben nem reagáló, ámde annál személyeskedőbb válasz lett, ami annak fényében, hogy a kritikus bírákat a bírói hivatal elnöke korábban lehazaárulózta, már nem túl meglepő.

Úgy tűnik, a bírói tanács után a legnagyobb, bírókat tömörítő érdekképviseleti szervezet, a Magyar Bírói Egyesület lett a főellenség.

Handó szemében több „bűne” is lehet a bírói egyesületnek, de a legutóbbi az, hogy a Handó bírói illetményemelésről szóló tervezetével párhuzamosan a MABIE is elkészítette sajátját. Handó szerint ezzel a saját tervezet elkészítéssel veszélyeztetik az egész illetményemelést. Az érdekvédő egyesület ezt visszautasította. Mellesleg a MABIE-val éppen idén írt alá stratégiai együttműködési megállapodást a Trócsányi vezette Igazságügyi Minisztérium, amely keretében a ”bírák jogállásáról és a bírósági szervezetről szóló jogszabályok előkészítésében, módosításában és felülvizsgálatában” fognak együttműködni.

Handó azonban nagyon nem szimpatizál a bírói egyesülettel, nem értékelte azt sem, hogy a MABIE helyet és teret ad az őt kritizáló bírói véleményeknek.

Ezért érdekében állhat az egyesület eljelentéktelenítése vagy ellehetetlenítése – utóbbira utal az is, február 11-én az OBH a szervezet helyiséghasználati megállapodását is felmondta. De az anyagi nehézségek sem maguktól alakultak úgy, ahogy: az OBH által nyújtott anyagi támogatás először lecsökkent a nemzetközi egyesületi tagdíj összegére, majd 2018-ban már azt sem kapta meg” – írták.

„A magyar igazságszolgáltatást irányító OBH környékén szívesen vennék, ha minél többen kilépnének a Magyar Bírói Egyesültből, és a MABIE meggyengítése után esetleg egy új, lojálisabb érdekvédelmi szervezet létrehozása is felmerülhet” – nyilatkozta a 444-nek egy bíró.

Forrás: Index