A szakszervezeti elnök arról beszélt az ATV-ben, jóval több orvosra és ápolóra lenne szükség, miután ma még két ápoló sem jut egy orvosra, pedig négy-ötre is szükség lenne.

Tegnap volt az ápolók napja. Ennek apropóján Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere elmondta: ők az egészségügyi ellátórendszer legfontosabb szereplői. A miniszter azt is hozzátette, hogy a kormány számos intézkedést tett a helyzetük javítására.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV Start című műsorában elmondta, hogy valóban jobbak lettek a bérek, de az ápolók helyzete nem ahhoz képest amilyen, és amennyi munkát végeznek. Legtöbben még most is csak a szakmai bérminimumot kapják alapbérként, tíz év munkaviszony után, ami nettóban 130-140 ezer forintot jelent.

Azok, akik vállalták, hogy a triázs-rendszerben dolgoznak, valamivel több pénzt kapnak - tudtuk meg, de Soós Adrianna nem biztos abban, hogy mindenki megfelelően szakképzett ahhoz, hogy néhány perc alatt eldöntsék, egy betegnek sürgősségi ellátásra van szüksége, vagy elég a családi orvosi ellátás.

Említette, hogy maguk az ápolók is aggodalmukat fejezték ki, mert nagyon nagy a felelősségük.

Eddig még nem tud olyan esetről, hogy abban a stresszes helyzetben valaki hibás döntést hozott volna, folytatta, de nem is biztos, hogy nyilvánosságra hoznák. Szerinte elkerülhetetlen ilyen körülmények között, hogy ne következzen be valamilyen hiba - tette hozzá.

A Magyar Hírlap szerint egyre kevesebb orvos és ápoló megy ki külföldre dolgozni. Erre Soós Adrianna úgy reagált, hogy ebben

a statisztikában nincsenek benne azok, akik elhagyták a szakmát, mert máshol kedvezőbb körülmények között is megkeresik ezt a pénzt.

Lehet, hogy külföldre kevesebben mennek dolgozni, de nagyon sokan elmennek nyugdíjba, és helyettük nem jönnek mások - jegyezte meg. Beindult az ösztöndíj-program, amit a szakszervezeti elnök nagyon jónak tart, de az még pár év, mire kikerülnek dolgozni, és nem pótolják a nyugdíjba vonulókat – közölte a szakszervezeti elnök.

Azt is megemlítette, hogy mostanában több beteg is van a rendszerben, mert a Ratkó-gyerekek most kerültek nyugdíjas korba, és tudvalevő, hogy 60 éves kortól sokkal inkább romlik az emberek egészségi állapota.

Jóval több orvosra és ápolóra lenne szükség, folytatta, mert ma Magyarországon a több mint 30 ezer orvosra 55 ezer ápoló jut, tehát még kettő sem jut egy orvosra, holott négy-öt kellene.

A szakszervezeti elnök szerint olyan intézkedéseket kell hozni, hogy azok, akik elhagyták a szakmát, visszajöjjenek, és ne kelljen a többieknek akár 1260 túlórát is vállalni a munkaerőhiány miatt.

Forrás: atv.hu