A 24.hu információja szerint az elmúlt hetekben a Miniszterelnökségről érkezett utasítás alapján körlevélben értesítették a kormányhivatalok vezetőit, hogy az ügyfélszolgálatok helyiségeiben kizárólag hivatalosan jóváhagyott hirdetményeket lehet elhelyezni.

Az okmányirodákban és a kormányablakokban tájékoztató anyagok kizárólag a falra szerelt digitális kijelzőkön jeleníthetők meg.  Azonban a kijelzőkre kerülő hirdetményeket minden esetben előzetesen jóvá kell hagyatni a közszolgálatért felelős államtitkárral.

Ezentúl plakátolni sem lehet csak úgy össze-vissza. Az ügyfélszolgálatokon kint lévő plakátokról a kormánymegbízotti kabinetet kell értesíteni. Sőt, a helyiségről fényképet kell küldeni, hogy minden rendben van-e.

Az intézkedést azzal indokolták, hogy kiszűrjék és eltüntessék a kormányhivatalok tevékenységéhez nem kapcsolódó hirdetményeket, de a tiltást a szakszervezetek is rögtön magukra vették.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) nemrég jelentette be, hogy márciusban országos sztrájkba kezdenek.

A szakszervezetnek a szabályozás miatt előzetesen kellene összegyűjteni az akciót támogató munkavállalókat, hogy meg is tarthassák azt, így fontos lenne számukra, hogy hirdetményeket tegyenek ki a hivatalokban.

Boros Péterné, az MKKSZ vezetője a 24.hu-nak azt mondta, az illetékesek nem jelezték, hogy pont most szigorítani akarnak a hirdetmények kihelyezésén.

A tavaly elfogadott kormányzati igazgatásról szóló törvény szerint egyébként biztosítani kell a szakszervezetek számára, hogy a tevékenységükkel kapcsolatos tájékoztatást a kormányzati intézményekben közzé tegyék.

Forrás: 24.hu